Primăria Cisnădie atrage fonduri europene pentru a îmbunătăți sistemul medical

Primăria orașului Cisnădie a semnat, luni, cu reprezentanții ADR Centru, contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitare și dotare cu aparatură medicală a Ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Orășenesc Cisnădie”, în valoare totală de 19,7 milioane lei.

 

Banii europeni nerambursabili sunt alocați prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 pentru proiectele din domeniul medical. Primăria Cisnădie a fost reprezentată de administratorul public Otilia Man. „Sunt foarte bucuroasă, la capătul unui drum care a început acum trei ani. Se pare că tot ce își propune dl. primar Gheorghe Huja devine realitate. Noi ne dorim lucruri mărețe și le vom face!“, a declarat Otilia Man.

Lucrări prevăzute

Prin proiect, este propusă modernizarea construcției din anul 1940, unde funcționează ambulatoriul actual și care este realizată din zidărie portantă și beton, cu șarpantă dulgherească. Asta deoarece clădirea a fost realizată inițial pentru a avea funcțiunea de locuință și, ca atare, nici nu există o legătura directă cu clădirea spitalului. În prezent, clădirea veche nu este utilizată, deoarece nu asigură funcționalitatea necesară serviciilor medicale. Proiectul propune reabilitarea acestei construcții, extinderea cu un edificiu nou, similar ca volum și modern ca estetică, aducerea secțiilor de ambulatoriu din spital în corpul nou modernizat și dotarea ambelor corpuri de clădire cu aparatura medicală necesară în vederea refuncționalizării spațiilor existente, pentru a asigura funcțiunile specifice de bază ale programului de ambulatoriu. Până în 30 iunie 2021, se vor crea spații moderne pentru ambulatoriul de specialitate și laboratoarele care îl deservesc, pe o suprafață de 1.912 mp, iar clădirea în ansamblu va asigura fluxurile medicale necesare, concomitent cu conectarea tuturor utilităților și instalațiilor necesare în noua construcție, ce va beneficia și de un sistem de management energetic.

În etape

Valoarea totală a proiectului este de 19.700.660,07 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAP, în calitate de Autoritate de Management, este de 10.486.735,00 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului, ținând cont și de valoarea neeligibilă din cererea de finanțare, în sumă de 8.999.910,07 lei, inclusiv TVA.

În anul 2017 au fost efectuate în cadrul cabinetelor de specialitate din ambulatoriu 9.277 consultații și 5.763 tratamente. În laboratoare s-au efectuat 11.252 investigații și 78.926 analize medicale. Ca urmare a implementării actualului proiect, va scădea numărul internărilor și rata generală de spitalizare, iar ambulatoriul va dotat cu echipamente medicale și mobilier. Acesta este un câștig imens pentru cadrele medicale și pentru cei aproximativ 50.000 de potențiali pacienți care se vor putea adresa acestei unități medicale modernizate, nu doar din Cisnădie, ci și din Sadu, Rîu Sadului, Boița, Tălmaciu, Bradu sau Săcădate.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura