Cele 8 case proprietate privată din Biertan, care beneficiază de finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a fi renovate, sunt pregătite de deschiderea șantierelor. Primăria comunei Biertan a anunțat începerea proiectului „Ruta caselor cu arhitectură tradițională din localitatea Biertan“, cu o valoare totală de 2.835.645,24 lei, din care finanțarea PNRR este de 2.811.846,24 lei.
Una dintre cele mai frumoase și bine conservate așezări săsești din Transilvania, comuna Biertan a fost aleasă pentru demararea unui asemenea proiect alături de alte 19 localități din țară, din județul Sibiu beneficiind de fonduri pentru renovarea caselor tradiționale și Arpașu de Jos.
Eforturile primarului Mircea Dragomir de a reda strălucirea comunei Biertan, centrul spiritual al saşilor din Transilvania în sec. XVI, dau roade. Dincolo de proiectul de suflet care stă să intre în faza de execuție „Amenajare piață centrală și zone de promenadă în localitatea Biertan, Județul Sibiu”, iată că 8 imobile tradiționale, care fac parte din din Situl Rural Biertan, locuite, vor fi conservate și vor pune în valoare întregul ansamblu istoric.
Conform PNRR, prin implementarea acestui proiect se dorește realizarea unei rute turistice/culturale reprezentative pentru zona săsească din Transilvania. Data finalizării este 30 iunie 2026.
Potrivit prezentării oficiale, Comuna Biertan face parte dintre primele așezări germane din Transilvania fiind cuprinsă în cele două „Scaune” (Mediaș și Șeica) în Diploma Andreeana din 1224. Prima atestare a numelui său datează din 1283, într-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preoţilor catolici din comunitaţile săsești.
„Biertanul a fost întemeiat în secolul XIII de coloniştii saşi care au îndrăgit zona pentru solul roditor şi condiţiile viticole foarte bune transformând-o într-o adevărată „Ţară a Vinului”.
Localitatea s-a dezvoltat rapid în Evul Mediu când au apărut breslele și Biertanul a devenit un centru agricol şi viticol. Mai mult de atât, în 1572, Biertanul a devenit centrul spiritual al saşilor din Transilvania, deoarece aici s-a stabilit sediul Scaunului Episcopal Evanghelic. În secolele XVIII-XIX, Biertanul era considerat un adevărat centru orăşenesc cu clădiri inspirate după modelul celor din cetatea vecină, Mediaş.
Localitatea și-a păstrat farmecul, cu case vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră, fațade în culori pastel și decoraţii cu motive viticole. Ansamblul arhitectural cu frumoasa cetate fortificată au determinat includerea comunei pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
În sezonul turistic, artizani și apicultori din zonă își expun creațiile si produsele spre vânzare, în piațeta localitații, în fața intrării în cetate.“, prezintă siteul oficial al județului Sibiu.