Procedura de achiziție inițiată de Primăria Sibiu pentru instalarea sistemului de supraveghere video în municipiul Sibiu s-a încheiat ieri prin semnarea contractului de lucrări cu Regia Autonomă Rasirom București la o valoare de 12,17 milioane lei fără TVA.
Această procedură de achiziție complexă a fost inițiată de Primăria Sibiu în luna septembrie, imediat după ce Guvernul a alocat prima tranșă de fonduri pentru finanțarea investiției necesare în contextul Summitului șefilor de state și guverne din statele membre ale Uniunii Europene care va avea loc la Sibiu în data de 9 mai.
Proiectul presupune instalarea de camere de supraveghere video în principalele zone publice ale orașului și pe cele mai importante artere precum și alte echipamente conexe, a declarat primarul Astrid Fodor.
Fodor este convinsă că nu va fi niciun incident de securitate în timpul Summitului. „Sunt convinsă că nu va fi niciun incident. Văd că toţi care se ocupă sunt bine pregătiţi profesional şi sunt convinsă că incidente de securitate nu vor avea loc. Să sperăm”, a declarat edilul-șef.
Astrid Fodor a mai anunţat că au început efectiv lucrările de montare a noului sistem de monitorizare video care a costat peste 12 milioane de lei, din care 10 milioane de lei sunt bani de la Guvern şi alte două milioane de la Primăria Sibiu. Noile camere vor supraveghea traseul de la Aeroportul Internaţional Sibiu până în Piaţa Mare din centrul oraşului, sediul Primăriei, unde va avea loc efectiv Summitul UE. De asemenea, şefii de state şi de guverne din UE vor fi monitorizaţi video şi pe traseul de la locul discuţiilor din sediul Primăriei, până la hotelurile unde vor fi cazaţi, în special Calea Dumbrăvii, artera rutieră care leagă centrul cu ieşirea din municipiu spre Răşinari, unde se află Hotelul Hilton, singurul de cinci stele din oraş, rezervat integral pentru Summit.
„Noi vom reuşi să le instalăm. Ieri s-a semnat contractul şi au început efectiv şi lucrările. Deci se vor instala camerele video. În principal se vor monta pe zona istorică, zona unde ştim că se desfăşoară Summitul şi pe unde vor circula şefii de state şi de guverne din UE, deci inclusiv zona până pe Calea Dumbrăvii, Piaţa Mică, Piaţa Mare, Piaţa Huet, Strada Cetăţii, strada Alba Iulia, că se vine de la Aeroport”, a spus primarul.
„Există camere video şi acum, dar avem numai în zona centrală şi gradul lor de performanţă nu se poate compara cu ceea ce vine acum”, a explicat primarul Astrid Fodor.
După ce va trece Summitul UE, primarul Sibiului speră că noile camere va ajuta Primăria să-i prindă pe vandalii, hoţii şi cei care aruncă gunoiul în locuri nepotrivite în oraş, dar şi pe şoferii care parchează neregulamentar. „Ne-am gândit să-i dăm o utilitate mai mare decât doar să monitorizăm ce se întâmplă în zona centrală. Se poate folosi şi pentru alte scopuri acest sistem de monitorizare video, de exemplu, pentru monitorizarea depunerilor de deşeuri menajere. Să vedem cum se depun, dacă depune cineva lângă container. Dacă e acolo un sistem de monitorizare, se poate sesiza direct Serviciul de Salubrizare pe care îl avem, care se duce şi ridică (gunoiul n.r.). Nu aşteptăm să ne anunţe cineva pe CityApp sau să ne dea un telefon ca să vedem că s-a depus gunoiul lângă”, a adăugat primarul sibian.
Potrivit sursei citate, noul sistem de monitorizare video va fi gestionat de poliţiştii locali, care vor semna protocoale cu Poliţia judeţeană şi alte servicii, care, la nevoie pot cere imagini suprinse de aceste camere.
„Eu sper că va descuraja actele de vandalism, cu siguranţă nu va descuraja turiştii şi în alte oraşe care sunt super monitorizate este plin de turişti. Dar dacă ar descuraja vandalii ar fi foarte bine”, a precizat primarul Astrid Fodor.