Prima ședință, primul scandal | VIDEO

Educația cetățenilor de etnie rromă este încă la nivelul Evului Mediu, susține Claudia Mery Sîmtion, inspectorul școlar general al județului Sibiu. Declarația acesteia a stârnit furia liderilor rromi, care o acuză de discriminare.

Abandonul școlar, alături de depresie, consumul de substanțe toxice legale și ilegale sau actele delictuale se numără printre riscurile fugii de la școală, avertizează reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean. Abandonul școlar la învățământul primar și gimnazial este prezent mai ales în unităţile şcolare din mediul rural. La nivel liceal, elevii care abandonează școala provin cu precădere din sate și comune. „Putem concluziona că în județul Sibiu motivele abandonului școlar sunt: situația materială precară a familiilor din mediul rural, plecarea elevilor în străinătate, elevi cu cerințe educative speciale care nu pot face față sistemului educațional, eleve căsătorite (în localitățile cu comunitate majoritară romă)“, se arată în raportul Inspectoratului Școlar.

„Avem mult de luptat…“

Prima participare la o ședință a Colegiului Prefectural a fost cu ghinion pentru Claudia Mery Sîmtion. Noua șefă a învățământului sibian a prezentat câteva cifre seci legate de absenteismul și abandonul școlar, însă nu și-a prea cântărit cuvintele. „Avem un fenomen cu care ne luptăm: elevele de etnie rromă care se căsătoresc la vârste fragede și în momentul în care dirigintele, împreună cu directorul școlii sau chiar și cu poliția merg acasă să aducă eleva la școală, se lovesc de un zid din partea părinților, pentru că educația lor, a cetățenilor de etnie romă, este încă la nivelul Evului Mediu și atunci ne luptăm foarte mult să le schimbăm mentalitatea, dar, din păcate, avem mult de luptat“, a precizat inspectorul general. Mesajul discriminatoriu al Claudiei Sîmtion a fost sesizat și de prefectul Adela Muntean.

„Nu știe ce vorbește!“

„Doamna inspector general școlar trebuie să înțeleagă că abandonul școlar se referă la toți elevii și nu trebuie să ne referim la copii de etnie rromă, germană sau maghiară. Este o discriminare și vreau s-o întreb ce au făcut copiii rromi de au contribuit la abandonul școlar? Ar trebui să se gândească că elevii rromi provin dintr-o comunitate săracă, din mediul rural, și ar trebui să găsească o soluție! Eu cred că nu știe despre ce vorbește, deoarece abandonul școlar se întâmplă în clasele mici și nimeni nu se căsătorește la vârsta de 7 – 8 ani!“, a spus Dorin Cioabă, regele autointitulat al rromilor.

foto: Facebook Dorin Cioabă

Statistica ultimilor ani

Procentul elevilor din județul Sibiu care abandonează școala se situează în jurul valorii de 0,6 – 0,7 %, la jumătate față de rata abandonului la nivel național.

  • anul şcolar 2016-2017: 291 elevi
  • anul şcolar 2015-2016: 297 elevi
  • anul şcolar 2014-2015: 305 elevi
  • anul şcolar 2013-2012: 428 elevi

Totodată, în anul școlar 2016-2017 au fost reintegrați în școli 5 elevi în mediul urban și 29 elevi în mediul rural care se aflau în abandon în anul școlar precedent.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura