SUS INIMA deschide Școala Ucrainiana pentru clasele V-XI DIN SIBIU la, 1 Noiembrie 2022.
În data de 1 noiembrie la evenimentul “Ziua Porților deschise la Școala Ucrainiană pentru clasele V-XI din Sibiu”, de la orele 10.00 – 14.00, pe strada Strada Mihai Viteazul 31 din Șelimbăr Sibiu. Programul școlar zilnic va începe din 2 octombrie 2022.
Personalul didactic este compus din 15 profesori ucrainieni care vor acoperi toate materiile din programa educațională din Ucraina pentru clasele V-XI și 2 profesori români, care îi vor învăța pe copiii limba română. În momentul de față, sunt înscriși 98 de copii, dar înscrierile sunt încă on-going.
“Procesul a fost o provocare. Și acum mă bucur să văd toți acești copii, care pot fi în continuare doar copii. Unii dintre ei au venit ieri cu părinții, le-am văzut privirea din ochi. La această vârstă, viața normală pentru ei, inseamna să meargă la școală zilnic. Școală adevărată, cu profesori adevărați, folosind o limbă pe care o înțeleg. Și este minunat pentru mine să văd în zilele noastre câți oameni au aceeași viziune și împărtășesc aceste valori”, povestește Eugene Vovk, coordonatorul de programe de integrare al refugiaților din partea asociației SUS INIMA.
Datorită faptului că această inițiativă unică este una costisitoare, fondatorii școlii au solicitat și implicarea părinților elevilor, care au fost de acord să contribuie prin achitarea unei taxe modice de 200 lei pentru întregirea bugetului necesar. “Faptul că reușim să deschidem și această școală, pentru copiii ucrainieni din clasele V-XI, este o mare bucurie, și am, personal o recunoștință imensă pentru cei care sprijină acest proiect, atât de important”, adaugă Carmen Chindris, președinta asociației SUS INIMA.
Școala, în această formă, va funcționa timp de un an, fiind un proiect de 8 luni (octombrie – iunie). Pe parcursul acestui an copiii vor avea posibilitatea să învețe limba română, iar în următorul an vor putea continua școala, fie în sistemul educațional roman, ca și elevi, nu vizitatori așa cum era până acum, fie să se întoarcă în Ucraina și să reintre în sistemul educațional de acolo.
“Cred foarte clar în faptul că accesul la educație și cultură sunt punți pe care se poate clădi integrarea societală, mai ales într-un oraș cum e Sibiul nostru, care e tot tânăr din 1191. Am dezvoltat deja următoarele inițiative care implică cultura activă prin componente de active citizenship dar și multă joacă și bucurie. Veți vedea, vă vom ține la curent. Va fi ceva frumos”, spune Lu Knobloch, din partea SUS INIMA, asociația promotor al acestei initiațive.
Școala Ucrainiană primară din Sibiu este un proiect cofinanțat de SUS INIMA, SOS Satele Copiiilor și alte firme. Partenerii proiectului sunt ALEG si Diakoniewerk, cărora le mulțumim pentru implicare. Dacă doriți să sprijiniți activitățile școlii, puteți lua legătura cu echipa SUS INIMA: office@susinima.eu, comunicare@susinima.eu, susinimasibiu@gmail.com