Invitație lansată de Biblioteca Astra Sibiu, miercuri, 20 septembrie, la Compartimentul Arte, pentru a descoperi fascinanta lume a artei pictorului Dante Gabriel Rossetti (1828-1882), într-o prezentare multimedia pregătită de Delia Berar. De la capodoperele pre-rafaelite la contribuțiile sale poetice, arta uimitoare a pictorului englez oferă privitorilor și cititorilor creații valoroase, pline de romantism și profunzime, inspirate de lumea medievală și baladele istorice.
Surse imagini: https://artincontext.org/dante-gabriel-rossetti/ și documente din colecția Compartimentului Arte
Dante Gabriel Rossetti, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 195 de ani, a fost pictor, poet, ilustrator și traducător englez, cu părinți de origine italiană.
S-a născut la Londra în anul 1828 și a decedat în 1882. A fondat în 1848 „Confreria Pre-Rafaelită Engleză”, alături de câțiva studenți ai Academiei Regale, între care William Holman Hunt și John Everett Millais, din dorința de a reforma maniera artistică și a se distanța de conformismul predecesorilor. Opera sa a influențat simboliștii europeni și a fost o precursoare a mișcării estetice.
Arta lui Rossetti e caracterizată de interes pentru trecutul medieval romantic și natură.
Poezia și pictura se îngemănează în lucrările sale, adesea el scriind sonete pentru a-și acompania picturile. Între cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără: “Beata Beatrix”, “The Girlhood of Mary Virgin”, “Ecce Ancilla Domini”, “Proserpine”, “La Ghirlandata”, “Dante’s Dream”.
Moștenirea lui Dante Gabriel Rossetti rezistă prin arta, poezia și rolul său în modelarea mișcării prerafaelite, care continuă să fie sărbătorită pentru angajamentul său față de expresia artistică vie, detaliată și încărcată emoțional.
Prezentarea despre viața și opera lui Dante Gabriel Rossetti va avea loc miercuri, la Compartimentul Arte al Bibliotecii ASTRA (Corp B, et.2), de la ora 17:00, iar accesul publicului este liber.