Prețul relaxării: Peste 5.000 de sibieni au fost amendați pentru că tratează COVID-19 cu lejeritate

Aproximativ 5.300 de sibieni au dat socoteală în fața oamenilor legii pentru nerespectarea măsurilor de răspândire a noului coronavirus, în perioada 15 martie – 31 iulie, potrivit unui răspuns al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu la solicitarea Mesagerului de Sibiu.

 

Cele mai dure sancțiuni au fost aplicate pe perioada stării de urgență, respectiv în perioada 15 martie – 14 mai, când agenții au împărțit nu mai puțin de 5.096 sancțiuni, în valoare totală de 7.842.405 lei. A fost penalizată nerespectarea măsurilor de izolare sau carantinare, precum și alte fapte de natură economică, în concordanță cu ordonanțelor militare aflate în vigoare la acea vreme.

Ritmul amenzilor s-a mai redus puțin, după revocarea stării de urgență și instituirea celei de alertă. Potrivit unui document pus la dispoziție la solicitarea Mesagerului de Sibiu, polițiștii au aplicat, în perioada 15 mai – 31 iulie, nu mai puțin de 231 de amenzi în valoare totală de 225.680 lei, din care: 117 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, în valoare de 32.000 de lei; 106 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor impuse privind izolarea/carantinarea, în valoare de 177.680 lei; 8 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor prevăzute de Legea nr 55/2020, art 5. (3). Anexa 3 la HG 394/2020 (de exemplu, nerespectarea modului de amenajare a teraselor privind distanțarea fizică și locul prevăzut la mese) în valoare de 16.000 lei.

De ce nu se (prea) poartă masca?

 

Psihologii spun că nici un fenomen psihosocial nu are o explicație simplă, ci, de cele mai multe ori, un cumul de factori. În cazul nerespectării măsurilor de protecție împotriva unui virus invizibil pot fi de vină: lipsa de educație și informare, lipsa de empatie și respect pentru ceilalți, oboseala, frustrearea, influența socială sau negarea pericolului. „Dacă nu cunoști riscurile la care te expui sau dacă relativizezi aceste riscuri, atunci nici nu te vei conforma normelor de protecție sanitară anti-COVID pentru că ți se par absurde sau disproporționate măsurile. Poți cunoaște sau nu implicațiile și riscurile infectării, dar dacă pur și simplu nu te gândești că a nu purta mască, de exemplu, nu este riscant doar pentru tine, ci și pentru cei din jur, atunci nu vei respecta regulile. Iar asta înseamnă că nu ai respect pentru viața celorlalți și că, probabil, ai un deficit de empatie la modul general, nu doar în această situație. Tuturor ne este greu să trăim cu restricții și obosim pe parcurs. De aici și tendința unora de a asocia restricțiile impuse cu detenția, de a interpreta aceste recomandări sanitare drept o pedeapsă“, explică psihologul Florin Nicola.

Tot specialiștii spun că pentru reducerea amenzilor și ridicarea gradului de conștientizare al populației sunt necesare, din partea autorităților, mesajele clare, prezentarea informațiilor complete, prezentarea de dovezi fără echivoc, deschiderea acestora în a comunica efectiv și real cu oamenii, de a le răspunde tuturor întrebărilor și a nu lăsa lucrurile în coadă de pește.

FLORIN NICOLA | psiholog: „Când comunicarea este una de forță, evident că nu ușor să accepți să te conformezi, mai ales atunci când îți sunt impuse restricții care îți provoacă disconfort.“

 

Dana MUNTEANU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*