Presiunile externe fragilizează leul

După o scurtă perioadă în care a reuşit să recupereze o bună parte din pierderile suferite în ianuarie, leul a reînceput să se deprecieze, ca o consecinţă a creşterii aversiunii faţă de risc.
Aprecierea leului s-a bazat pe creşterea cererii de obligaţiuni româneşti, ceea ce a majorat vânzările de valută şi volumele de tranzacţionare, astfel că euro a scăzut, în 3 februarie, sub pragul de 4,40 lei, pentru prima dată începând cu septembrie trecut.
Câştigurile au fost anulate de pericolul destrămării zonei euro prin ieşirea Greciei din aceasta (Grexit) şi înmulţirea tensiunilor din Ucraina, care au provocat o creştere a aversiunii faţă de risc, implicit scăderi ale monedelor din regiune.
Astfel, euro a început perioada cu un curs de 4,4143 lei. Tendinţa de scădere s-a accentuat în următoarele şedinţe, astfel că în 11 februarie media a crescut la 4,4420 lei.
La finalul intervalului anunţul privind încetarea focului în Ucraina şi acordul privind dezangajarea militară au redus aversiunea faţă de risc, permiţând leului să se aprecieze. Cursul euro a coborât la 4,4316 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4280 şi 4,4470 lei.
Francul elveţian a crescut de la la 4,1808 la 4,2451, în 10 februarie, pentru ca la finalul intervalului media să fie stabilită la 4,2024 lei. În 23 ianuarie moneda helvetă a atins un maxim istoric de 4,5817 lei, ca efect al deciziei Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul minim de 1,20 franci/euro.
Dolarul american a crescut de la 3,8583, la începutul perioadei, la 3,93 lei, pentru ca la finalul ei media să fie de 3,9081 lei. Reamintim că moneda americană a atins în 23 ianuarie un maxim istoric de 3,9980 lei.
Tendinţa de depreciere a leului s-ar putea relua având în vedere situaţia economiei mondiale, care se află pe o pantă descendentă, şi se adaugă astfel dosarului Grecia – troika FMI-UE-BCE.
Astfel, indicele Baltic Dry, calculat de Baltic Exchange din Londra, care măsoară cererea pentru transportul internaţional al materiilor prime, a scăzut la minimul înregistrat în 1986. Comerţul cu materii prime indică direcţia economiei globale.
Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1293 la 1,1486 dolari, dar a scăzut la finalul perioadei la 1,13 dolari. Reamintim, că în urmă cu circa trei săptămâni euro a coborât până la 1,1098 dolari, imediat după anunţul privind câştigarea alegerilor din Grecia de Syriza, partid care s-a declarat împotriva programului antiausteritate.
Deprecierea euro s-a produs după declaraţia premierului de la Atena, Alexis Tsipras, referitoare la faptul că „programul de bailout a eşuat” care a fost urmată de cea a ministrului grec de finanţe, Yanis Varoufakis, care a afirmat că „zona euro este fragilă, este precum un castel din cărţi de joc. Dacă scoţi Grecia, celelalte cărţi se vor prăbuşi”, care a provocat îngrijorări în rândul investitorilor.
Analiza cuprinde perioada 6 – 12 februarie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura