Președintele Emil Constantinescu, prezent la Sibiu: „Sibiu, model european. Cum a influențat viața mea”

Emil Constantinescu, Președinte al României în perioada 1996-2000, a susținut astăzi, la Palatul Brukenthal, conferința intitulată „Sibiu, model european. Cum a influențat viața mea”. În cadrul conferinței, Președintele a explicat procesul de recupereare și de repatriere a patru din cele opt capodopere furate de la Muzeul Național Brukenthal în 1968.

Foto: Mesagerul de Sibiu

În 1968, a avut loc un jaf la Muzeul Național Brukenthal, atunci fiind furate opt obiecte de artă. Ulterior, în 1996, patru dintre acestea au fost găsite în Statele Unite ale Americii. În perioada 14-22 iulie 1998, Președintele României, domnul Emil Constantinescu, a întreprins o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Pe durata programului în Washington (14-18 iulie), cele patru lucrări recuperate de INTERPOL au fost expuse la sediul Băncii Mondiale, în ultima zi acestea fiind înapoiate oficial Președintelui, urmând să sosească în țară cu aeronava prezidențială în 22 iulie 1998.

Un caz demn de filmele de Hollywood

După o scrisoare primită de la Haga prin care se transmitea că în urma unor cercetări s-a constatat ca 4 tablouri de la Brukenthal se află în SUA, Președintele Constantinescu a pornit demersurile pentru recuperarea și repatrierea acestora. Deși la început americanii nu îi dădeau nicio șansă pentru readucerea în România a tablourilor, demersurile au continuat. „L-am însărcinat pe Costin Georgescu, directorul SRI, să ia legătura cu FBI, el avea o relație foarte bună cu FBI-ul”, a declarat Constantinescu în cadrul întălnirii de la Sibiu. Ulterior, a trebuit încheiat un acord vamal, iar după s-a pus problema asigurării obiectelor de artă. „A fost într-adevăr un aranjament cu FBI care a considerat că avionul prezidențial este militar și s-au angajat ei să le aducă până la avion și să le predea SPP-ului”, explică Președintele cum s-a rezolvat problema lipsei capitalului pentru a asigura tablourile. Astfel, un acord între Statele Unite Ale Americii și România a facilitat aducerea în țară a obiectelor de artă fără a fi nevoie de o asigurare specială.

România n-a scos niciun ban din buzunar pentru repatriere

Pentru a readuce în țară capodoperele, statul român n-a fost nevoit să folosească resurse financiare proprii. „În timpul meu, pentru tot ce s-a primit, nu s-a plătit niciun ban și nu s-a făcut nicio concesiune! Niciodată! Problema a fost a demnității și a exemplului pe care România îl vedea în ansamblul ei.”, declară Președintele Emil Constantinescu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*