Președinta CJ Sibiu a semnat acordul cu Guvernul României pentru Noul Spital Județean

Biroul președintei Consiliului Județean Sibiu a găzduit pe 30 iulie, o dată cu ședinta de Consiliu Județean, actul de semnare a unui acord important pentru viitorul sănătății publice în Județul Sibiu, cu participarea premierului Ludovic Orban, a vicepremierului Raluca Turcan, Ministrului Fondurilor Europene Marcel Boloș și Ministrului Sănătății Nelu Tătaru.

 

Actul prevede acordul de colaborare între Județul Sibiu, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Sănătății pentru identificarea surselor de finanțare necesare realizării obiectivului „Infrastructură, construcție, echipamente și dotări specifice pentru edificarea unui Spital Clinic Județean de Urgență nou, cu secții de adulți și copii în Județul Sibiu”.

Conform cifrei înaintate de Studiul de Fezabilitate, noul spital județean este cea mai mare investiție publică din Județul Sibiu după 1989, valoarea totală ridicându-se la aproximativ 500 milioane euro.

Este un moment istoric la Consiliul Județean Sibiu – nu a mai fost niciodată așa o descindere guvernamentală ca astăzi. Vă mulțumesc că sunteți alături de noi – am simțit în tot acest timp un sprijin real” au fost cuvintele adresate de președinta Consiliului Județean Sibiu Daniela Cîmpean membrilor Guvernului.

Prin acordul de colaborare semnat azi, Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de gestionar al fondurilor externe nerambursabile, se angajează la identificarea de fonduri externe nerambursabile și totodată asigurarea cofinanțării din bugetul de stat pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. Fondurile vor proveni fie din Cadrul Financiar Multianual (MFF) sau din Fondul de Recuperare și Reziliență (RRF) 2021 – 2027 mobilizate după pandemia de coronavirus.

Ministerul Sănătății, în calitate de gestionar al politicilor publice din domeniul sănătății, va asigura asistența tehnică de specialitate necesară proiectului de investiții până la încheierea contractului de finanțare, precum și după punerea în funcțiune a infrastructurii medicale, în vederea organizării activității viitoare a spitalului județean. Totodată, Ministerul Sănătății se angajează prin acest acord să includă noul spital județean din Sibiu în Strategia Națională de Sănătate 2021 – 2027 precum și în Master Planurile Regionale.

În continuare, consilierii județeni reuniți online pentru ședința de Consiliu Județean au aprobat documentația tehnico – economică, faza Studiu de Fezabilitate, și indicatorii tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții ,,Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu”. Studiul de fezabilitate prevede crearea unei unități compacte de urgență, cu servicii integrate (investigații, diagnostic și tratament) și asigurarea condițiilor de asistență medicală unitară și multidisciplinară, la standarde europene.

E vorba de o construcție modulară de tipul spitalelor regionale, ușor adaptabilă în timp, localizată în Sibiu pe Calea Șurii Mici, unde vor fi relocate în primă fază 895 paturi din Spitalul Județean Sibiu, respectiv Spitalul de Pediatrie Sibiu. Numărul total de paturi de spitalizare la nivelul Județului Sibiu va rămâne constant, iar o țintă pe termen lung este eficientizarea actului medical și implicit a spitalizărilor.

În noul spital sunt prevăzute 4 corpuri (A,B,C,D) unite printr-un corp central de legătură care va găzdui funcțiunile comune (administrative, de depozitare etc.), reducând costurile de administrare, dar și consumurile de energie. Sunt prevăzute circuite sigure pentru personal, pacienți precum și pentru materiale, care să evite contaminarea și să conducă la prevenirea eficace a infecțiilor, inclusiv în situații de pandemie. Noul spital prevede intrări separate pentru aripa destinată adulților, respectiv cea destinată pediatriei, dar și pentru Bolile Infecțioase Copii și Urgențe

Regimul de înălțime va fi S+P+5E, iar suprafața desfășurată a clădirii medicale este de 115.000 mp, cu spații verzi totalizând 121.959 mp atât în exterior, cât și în interior, proiectate în așa fel încât alături de iluminat, culori și materialele de finisaj folosite să umanizeze spațiul spitalicesc. Cu bandă de autobuze și biciclete dar și o parcare de peste 900 de locuri, spitalul va avea o bună conexiune atât cu orașul, cât și cu restul județului, având în vedere amplasarea în apropierea autostrăzii, și va crește accesul locuitorilor județului la servicii de sănătate la standarde europene.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura