Premii de 10.000 de euro la Concursul Internaţional de Pian şi Compoziţie „Carl Filtsch”

Cea de-a XXVI-a ediţie a Concursului Internaţional de Pian şi Compoziţie „Carl Filtsch” va avea loc la Sibiu în perioada 14-20 iulie 2022, în memoria ilustrului muzician transilvănean, care s-a născut în 1830 la Sebeş-Alba şi a murit în anul 1845 la Veneţia.

Deschiderea concursului va avea loc în data de 14 iulie 2022, la ora 18.00, odată cu tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de intrare în concurs.

Tot joi, 14 iulie, de la ora 19.00, publicul este invitat la concertul simfonic susținut de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare.

Solistul Matei Varga va interpreta Concertul nr. 3 pentru pian de Béla Bartók.

Primul salon muzical-literar, în cadrul celei de-a 26-a ediţii a concursului Carl Filtsch, are ca temă „Carl Filtsch în contextul timpului său“ și dorește să familiarizeze publicul cu acest copil minune transilvănean, pianist și compozitor cu o fulminantă carieră europeană.

Salonul va avea loc vineri, 15 iulie 2022, de la orele 18.00, la Sala Oglinzilor (Forumul Democrat al Germanilor, str. Gen. Magheru 1 – 3).

Evenimentul se va bucura de participarea actriței Lerida Buchholtzer în calitate de narator, a pianiștilor Oana și Csíky Boldizsár, respectiv Izabela Voropciuc (laureată a concursului Carl Filtsch 2021), precum și a scriitoarei Dagmar Dusil, autoarea textului şi coordonatoarea programului. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Toate probele de concurs sunt publice şi se vor desfăşura la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Premiile vor fi acordate în cadrul concertului de gală din 20 iulie 2022 unde finaliștii vor cânta împreună cu orchestra Filarmonicii. La această ediție s-au înscris 26 de concurenți, din care 7 la Categoria A, 6 la Categoria B și 13 la Categoria C.

„Concursul internațional «Carl Filtsch» s-a impus treptat pe parcursul celor 25 de ediții, devenind astfel cea mai importantă și longevivă competiție pianistică din Transilvania. Un număr impresionant de pianiști ce au în palmares câștigarea acestui concurs au deja o carieră internațională remarcabilă. De anul trecut, datorită implicării din partea conducerii Filarmonicii de Stat Sibiu, avem în cadrul concertului de gală, miercuri, 20 iulie, o finală cu orchestră, unde așteptăm cu drag publicul din Sibiu”, a declarat prof.univ.dr Csíky Boldizsár jr., președintele juriului.

Concursul se adresează tinerilor muzicieni din toată lumea şi se va desfășura pe trei categorii de vârstă:

  • Categoria A: născuţi după 27 mai 2010
  • Categoria B: născuţi între 27 mai 2006 şi 26 mai 2010
  • Categoria C: născuţi între 27 mai 1991 şi 26 mai 2006

 

În afară de concursul de interpretare pianistică, juriul va aprecia şi premia cele mai valoroase compoziţii pentru pian ale tinerilor candidați.

Pentru Categoria A, se vor acorda premii în valoare de 1.200 euro, pentru Categoria B, premiile sunt în cuantum de 2.200 euro, iar la Categoria C, Premiul I ajunge la 3.000 euro, în timp ce Premiul II se cifrează la 2.000 euro, iar Premiul III – 1.000 euro.

Câştigătorul Premiului I la Categoria C va fi programat în stagiunile de concerte ale Filarmonicii de Stat Sibiu, Filarmonicii Târgu Mureș şi ale Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea.

Juriul poate acorda, dacă este cazul, premii speciale:

– Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Carl Filtsch

– Premiul special pentru compoziţie proprie

– Premiul „Peter Szaunig”

– Premiul „Walter Krafft”

 

Juriul este alcăuit din personalităţi ale lumii muzicale recunoscute pe plan internaţional: Eckhardt Gabor – Ungaria, Nadja Preissler – Germania, Matei Varga – America, Elisabeta Jambor – România, Tiberiu Soare – România, Csíky Boldizsár jr. – România, Cristian Lupeș – România.

 

Luni, 18 iulie, de la ora 18.00, Sala Thalia va găzdui un recital extraordinar oferit de Matei Varga. Considerat cel mai valoros tânăr pianist român al momentului, Matei Varga locuiește în prezent la New York. El continuă o tradiție pianistică impresionantă, pe linia creionată de Dinu Lipatti și Clara Haskil. Câștigător al Concursurilor Internaționale de Pian „George Enescu”, „Maria Canals” și „Lory Wallfisch”, Matei Varga a fost apreciat de criticii de specialitate cu atribute precum „impresionant” (Gramophone), „magic” (Süddeutsche Zeitung), „colorat, vivace și antrenant” (Le Diapason).

Biletele pentru evenimentele din cadrul festivalului sunt disponibile la casieria Filarmonicii de Stat Sibiu și online, pe www.iabilet.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura