Scena Digitală, platforma online de teatru-film a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), aduce atmosfera de sărbătoare în casele noastre cu cele două premiere pe care le prezintă în luna decembrie: „Țesătorul de vise” – o emoționantă Poveste de Crăciun – și comedia savuroasă „Puricele în ureche”.
Cele două premiere din decembrie încheie un an în care Scena Digitală a oferit publicului șansa de a urmări unele dintre cele mai apreciate producții ale TNRS, filmate la o calitate excepțională, alături de valoroase spectacole internaționale.
„De ani buni, pe scena Naționalului sibian, Țesătorul de vise – Poveste de Crăciun se joacă cu casa închisă. Este un spectacol plin de emoție, care reușește să aducă în sufletele noastre frumusețea colindelor și bucuria Crăciunului. Acestea au fost motivele pentru care am decis ca în luna decembrie să oferim, și spectatorilor care ne urmăresc online, șansa de a vedea varianta filmată a acestei producții. Pe de altă parte, comedia Puricele în ureche completează în mod fericit oferta acestei luni de sărbătoare, urmând ca din ianuarie 2023 să aducem noi surprize și daruri spectatorilor Scenei Digitale”, spune Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Abonamentul lunii decembrie pe Scena Digitală include spectacolele: „Țesătorul de vise – Poveste de Crăciun”, „Puricele în ureche”, „Romeo și Julieta”, „Caii cerului”, „RUG”, „Flacăra nopții”, „Domnul Ibrahim și florile din Coran”, „Visul unei nopți de vară”, „Macbeth”, „Pardes”/„Grădina Paradisului”.
Spectatorii care aleg abonamentul trimestrial pot urmări: „Țesătorul de vise – Poveste de Crăciun”, „Puricele în ureche”, „Romeo și Julieta”, „Caii cerului”, „RUG”, „Flacăra nopții”, „Ceea ce ziua datorează nopții”, „Tattoo”, „Visul unei nopți de vară”, „Uncanny Valley”, „Necunoscuta cunoscută”, „Puzzle”, „Macbeth”, „Pardes”/„Grădina Paradisului”, „Hedda Gabler” și „Domnul Ibrahim și florile din Coran”.
Platforma de video-on-demand Scena Digitală, distinsă cu premiul special UNITER, poate fi accesată pe bază de abonament sau bilet individual. Detalii despre bilete și abonamente sunt disponibile pe site-ul www.scena-digitala.ro.
Informații suplimentare despre spectacole
ȚESĂTORUL DE VISE – POVESTE DE CRĂCIUN
De: Alexandru Curta și Florin Coşuleţ
Regia: Florin Coşuleţ
Coordonare muzicală: Constantin Iridon, Anca Boieriu, Melinda Samson
Cu: Florin Coşuleţ, Mihai Coman, Cristina Blaga-Tomuș, Codruţa Vasiu, Ada Bicfalvi, Andrei Drăgan, Cătălin Haiducescu, Pompiliu Onofrei
Dorința ancestrală de a colinda în seara de ajun a Crăciunului este un sentiment ce nu ține de tradiția unei anumite comunități, ci este un imbold ce vine din filonul ființei umane, împreună cu năzuința de a nu fi singur în această perioadă. Într-o astfel de seară, destinele unor tineri se intersectează într-o gară, loc cu precădere destinat întâlnirilor, intersecțiilor, bifurcațiilor. Și unul și altul au câte o viață în urmă, plină de întâlniri, de bucurii, de decepții, de zâmbete și lacrimi în aparență identice pentru toți, dar în realitate diferite pentru fiecare și diferite de fiecare dată.
Corul de colindători: format din studenţii Departamentului de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu
PURICELE ÎN URECHE
De: Georges Feydeau
Regia: Șerban Puiu
Decor: Lia Manţoc, Alin Gavrilă
Costume: Lia Manţoc
Muzica: Șerban Puiu
Cu: Nicu Mihoc, Pali Vecsei, Adrian Neacşu, Liviu Vlad, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Viorel Rață, Florin Coşuleţ, Cătălin Neghină, Mariana Mihu – Plier, Raluca Iani, Cristina Stoleriu, Serenela Mureşan, Codruţa Vasiu, Cristina Ragos, Arina Ioana Trif, Ali Deac
„Puricele în ureche” impune un teatru de relaţii, un teatru în care predomină comicul de situaţie. Universul personajelor lui Feydeau este pestriţ, viu şi mereu în mişcare: înalta societate a saloanelor pariziene, doctorul, majordomul încornorat, patronii unui bordel de lux, un spaniol împreună cu soția sa, o bucătăreasă cochetă, un englez-scoţian, toţi se perindă de la Casa Chandebise la Hotelul „Motănaşul Gentilom” şi înapoi, purtaţi de acelaşi carusel al încurcăturilor. Toata lumea fuge după toată lumea şi, în acelaşi timp, toţi fug unii de alţii. Bretele, scrisori anonime, gelozii, prieteni voluntari, beţii, ameninţări cu moartea şi râsete, toate fac parte din farsa „dulce“ imaginată de Feydeau.