Scena Digitală, platforma online de teatru-film a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), oferă abonaților, în luna august, premierele „De cealaltă parte a lumii”, „Povestea urșilor panda” și spectacolul cadou „Această beznă feroce”.
Abonamentul lunii august include, alături de aceste două premiere, spectacolele „Conferința iraniană”, „Oscar și Buni Roz”, „MAL/PRAXIS”, „Orb de mină”, „Mici crime conjugale” și „Femei”.
Despre curajul de a da un nou sens vieții
Producție a TNRS, „De cealaltă parte a lumii” este un spectacol de Alexandra Badea, realizat cu sprijinul proiectului european Be SpectACTive! Este un road-trip teatral, un spectacol inițiatic la sfârșitul căruia personajele își recapătă puterea de a acționa și de a schimba ceva în ele și în exterior. După ce și-a pierdut prietenul în incendiul de la Colectiv, Iris se lasă antrenată la Viena de întâlnirea cu o fată enigmatică, Zoé, într-o călătorie cu rulota prin Europa. Această experiență îi va permite să întâlnească oameni speciali care construiesc noi utopii acolo unde statul renunță să îi mai protejeze pe cei vulnerabili.
De-a lungul unei călătorii dintr-un spațiu autonom în Austria, unde descoperă luptele politice ale unor activiști ecologiști, precum și noi concepte ideologice care nasc discuții înflăcărate, în Franța unde petrece un timp într-o tabără de refugiați și se îndrăgostește din nou, în Irlanda unde, într-un centru de protecție pentru femei vulnerabile, ajută o lucrătoare româncă în dificultate să se întoarcă în România, Iris trece printr-un proces de transformare. Confruntându-se cu personaje excentrice și ascultând poveștile lor de viață ieșite din comun, ea își găsește, în sfârșit, un răspuns la întrebările rămase în suspensie și capătă din nou curajul să dea un sens acțiunilor sale.
Poveste de dragoste suprarealistă
„Povestea urșilor panda”, de Matei Vișniec, în regia lui Ben Pascal, este o poveste de dragoste suprarealistă, o dramă poetică fermecătoare despre relația dintre viața de zi cu zi și lumea viselor. Un bărbat se trezește lângă o femeie. Nu-și amintește nimic. Cine este ea? Cum a ajuns în camera asta? Ce legătură există între ei? Ambii aranjează să se întâlnească pentru alte nouă nopți, timp în care se îndepărtează din ce în ce mai mult de realitate. Sunt prinși în acorduri reciproce, rătăcesc prin amintirile copilăriei împreună, comunică fără cuvinte și sunt împreună în absență. Treptat, spectacolul se transformă într-o poveste de dragoste intensă și suprarealistă, într-o poveste în care liniile dintre vizibil și invizibil se estompează…
Un spectacol tulburător, într-un decor ireal
„Această beznă feroce” este un spectacol bazat pe un text scris și regizat de Pippo Delbono în 2006 și care înfruntă cu mult curaj tabuurile din jurul Morții, punând spectatorii față în față cu un decor de un alb pur, aproape ireal, semnat de Claude Santerre.
În această cutie albă, simbolizând când un spațiu aseptic, când o sală de așteptare de spital, și chiar pasarela unui spectacol de modă tulburător, siluete negre stau nemișcate, asemenea unor portrete dintr-un cortegiu funerar, pacienți ce-și așteaptă rândul, măști și domnițe dintr-o paradă, simboluri ale Veneției în pragul morții. Compusă special pentru fiecare moment al spectacolului, muzica fragmentară, la fel ca viața, asigură ritmul tablourilor de pe scenă. Scena este locul de întâlnire a tuturor acestor personaje: doi arlechini ce-și ating afectiv nasurile, un Sinatra scheletic ce cântă My Way cu disperare și ironie, declarându-și dragostea față de viață, în ciuda tuturor celor întâmplate.
Delbono și artiștii din trupa lui atât de diversă ne vorbesc despre viață prin expresii faciale și trupuri scheletice sau pline de energie; împreună, ating inimile spectatorilor, transmițând mesajul lor despre viață.
INFORMAȚII DESPRE SPECTACOLE
„De cealaltă parte a lumii”
Un spectacol de Alexandra Badea
Scenografie: Cosmin Florea
Muzica originală: Claudiu Urse
Distribuție: Oana Brânzan/Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Horia Fedorca, Alexandru Malaicu, Fabiola Petri, Cristina Ragos, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Marius Turdeanu
Regia tehnică: Nicușor Văcariu
Sunet: Costin Todirenchi
Lumini: Dorin Părău, Ioan Macrea
Video: Claudiu Mihăilescu
Recuzită: Ana Dumitru
Cabine: Adriana Moga
Asistent regie și sufleor: Corina Predescu
Manager de proiect: Ioana Nistorescu
„Povestea urșilor panda”
De Matei Vișniec
Regia: Ben Pascal
Cu: Daniel Bucher, Kristin Henkel
Muzica: Astrid Wiesinger
Visual Arts: Remo Rauscher
Scenografia: Gerd Walter
Drepturi autor: Theater Stück Verlag
„Această beznă feroce”
Concept și regia: Pippo Delbono
Cu: Dolly Albertin, Gianluca Ballarè, Raffaella Banchelli, Bobò, Pippo Delbono, Lucia Della Ferrera, Ilaria Distante, Gustavo Giacosa, Simone Goggiano, Mario Intruglio, Nelson Lariccia, Julia Morawietz, Gianni Parenti, Pepe Robledo
Decor: Claude Santerre
Light design: Robert John Resteghini
Director tehnic: Fabio Sajiz
Sound design: Angelo Colonna
Lumini: Orlando Bolognesi
Costume: Carla Taddei
Mașinist: Andrea Colò, Mattia Manna
Decorul și costumele au fost realizate în atelierele Théâtre de la Place – Liège
Producători: Emilia Romagna Teatro Fondazione, Teatro di Roma, Festival delle Colline Torinesi, Théâtre de la Place di Liege, Théâtre du Rond Point- Paris, TNT Théâtre National de Toulouse Midi – Pyrénées, Maison de la Culture d’Amiens, Le Merlan Scène Nationale de Marseille, Le Fanal Scène Nationale de Saint Nazaire.