Premiera spectacolului „Quijote fericit”: un proiect despre accesibilizare

Pe 30 și 31 octombrie 2024, de la ora 19:00, în sala Cavas a Facultății de Litere și Arte, vor avea loc avanpremiera, respectiv premiera spectacolului „Quijote fericit” din cadrul proiectului „PerformAccess: traduceri performative ale tăcerii”, urmate de sesiuni de Q&A.

Foto: organizatori

Acest spectacol este rezultatul unor pregătiri intense de documentare a comunității persoanelor cu deficiențe de auz, cursului de învățare a limbajului mimico-gestual și atelierelor teatrale, implicând studente și studenți de la multiple specializări, cadre didactice și actori cu deficiențe de auz.

„«Quijote Fericit» examinează tensiunea dintre idealismul cavaleresc și pragmatismul unui prezent în care discursurile sociale sunt instrumentalizate pentru a perpetua status quo-ul. Într-o lume în care narativele marginale sunt transformate în instrumente de putere, idealurile devin simulacre, iar lupta pentru dreptate riscă să se transforme într-o formă de performanță lipsită de autenticitate. Spectacolul documentează viața persoanelor cu deficiențe de auz, oferind o succesiune de tablouri poetice în care Don Quijote, singurul auzitor, se confruntă cu limitele limbajului și cu imposibilitatea de a-și traduce experiențele într-o formă comprehensibilă pentru ceilalți. În această lume, semnele și semnificațiile devin bariere, iar limbajul, mai degrabă decât să unească, își dezvăluie limitele în a comunica esența experienței umane.

Piesa interoghează mecanismele de integrare forțată și marginalizarea structurală printr-o lentilă critică, subliniind cum societatea folosește discursuri emancipatoare pentru a neutraliza vocile contestatare și a ascunde discrepanțele de putere. Quijote devine simbolul unui idealism golit de conținut, o figură tragică ce își recunoaște irelevanța într-un context în care barierele lingvistice și culturale sunt insurmontabile. În acest sens, spectacolul nu doar critică societatea contemporană, ci și explorează limitele limbajului în a transmite adevărata semnificație a suferinței și a luptei.

«Quijote Fericit» nu este doar o reînviere a mitului donquijotesc, ci o critică a unei lumi în care idealurile și discursurile sunt golite de conținut, iar integrarea devine un proces mecanic, mai degrabă decât unul autentic și transformator. Spectacolul provoacă spectatorul să reflecteze asupra limitelor autenticității luptei pentru dreptate și asupra modului în care idealurile sunt reduse la simple obiecte performative, lipsite de semnificația lor inițială, spune Oana Marin.

Proiectul este inițiat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu prin Biblioteca Universității și implică o largă colaborare între Departamentul de Sociologie, Resurse Umane, Asistență Socială din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte, la care se adaugă în calitate de parteneri Biblioteca Astra Sibiu, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, Direcția de Asistență Socială Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Asociația Națională a Persoanelor cu Deficiențe de Auz din România Ascultă Viața, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sibiu, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară și Servicii Sociale, Fundația9, Fundația Observator Cultural, Asociația Capital Cultural, Mesagerul Press SRL și Media Independent SIB SRL.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura