PREMIERĂ. Filme documentare de la Astra Film Festival vor fi proiectate Republica Moldova

Astra Film Festival, cel mai important documentar de film documentar din România, duce la Chișinău, în premieră, o selecție a celor mai apreciate filme ale ediției din acest an a festivalului.

Programul special Astra Film Chișinău mai include proiecția filmului-eveniment „Transalpina – Drumul regilor”, de Dumitru Budrala, precum și un concert „Floare de Maidan”, al Diviziei de tineret a Centrului Cultural Subcarpați. Evenimentul are și o componentă educațională: adolescenții moldoveni vor avea ocazia să vadă filme venite direct din selecția Astra Film Junior și vor putea participa la ateliere de film literacy. Finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, și de Institutul Cultural Român, programul Astra Film Chișinău va avea loc în perioada 11-13 noiembrie 2022, la Muzeul Național de Artă al Moldovei și la Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu.

Mergem la Chișinău, cu multă emoție, la o întâlnire pe care o așteptăm de foarte mult timp, cu gândul de a descoperi împreună perspective fascinante asupra lumii în care trăim. Pentru că filmul documentar este despre viața reală și ne privește pe fiecare dintre noi în cel mai direct mod cu putință”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Astra Film Festival este un brand românesc, un proiect cultural care validează de 29 de ani creativitatea cinematografică din România și de peste hotare. De aceea este atât de important pentru DRRM să se implice în expunerea acestei valori românești peste Prut. Sper ca această primă ediție a Astra Film la Chișinău să fie piatra de temelie a unei tradiții cinematografice în cadrul excelentelor relații dintre România și Republica Moldova”, spune Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul ICR – Astra Film, deschizând anul acesta calea Festivalului Astra Film pentru publicul de la Chișinău. Felicit organizatorii și îi încurajez să dezvolte parteneriate locale astfel încât Astra Film Chișinău să aibă continuitate”, a declarat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

 Temele principale ale Astra Film Chișinău

Astra Film Chișinău prezintă o selecție de filme valoroase, care vor fi proiectate în premieră în Republica Moldova. Sunt filme care spun povești reale despre locuri și comunități și invită publicul să reflecteze asupra unor tematici profunde: „Drumuri care ne apropie” și „Destine & comunități”. Proiecțiile vor avea loc în Sala Mare a Muzeului de Artă al Republicii Moldova.

DRUMURI CARE NE APROPIE. Filmele grupate sub tematica „Drumuri care ne apropie” arată cum, de-a lungul timpului, drumurile au avut un rol decisiv în conexiunea și evoluția oamenilor și a comunităților.

Vineri 11 noiembrie (18:00) – Filmul-eveniment „Transalpina – Drumul regilor” (regia Dumitru Budrala, România – 2016) prezintă istoria unui drum-simbol de o frumusețe care îți taie răsuflarea și care, de-a lungul istoriei, a unit oamenii chiar și în condiții potrivnice. Având o vechime de milenii, Transalpina e mai mult decât o șosea spectaculoasă. Poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului. „Un film fabulos și necesar ca vatra pentru pâine și obârșiile noastre pentru născuții lor”, a spus ambasadorul Emil Hurezeanu după ce a văzut „Transalpina”. La finalul proiecției, spectatorii vor putea intra în dialog cu regizorul Dumitru Budrala, Directorul Fondator Astra Film Festival.

Duminică, 13 noiembrie (17:00) – „Oamenii drumului: Terra Banatica”, de Mircea Gherase (România – 2021), expune povestea Via Transilvanica, drumul care traversează o diversitate de etaje etnice, culturale, istorice sau geografice, un drum despre comunități, identități și regăsire. Cei care au parcurs Via Transilvanica spun că este o călătorie la pas, legată de istorie și inițiere, o experiență care oferă revelații, vindecări și peisaje deosebite.

Duminică, 13 noiembrie (18:30), va fi proiectat documentarul, „Valuri pe uscat” (regia Raluca David, România – 2021), un film despre un alt fel de drum: viața lui Lucian, care se împarte între Ecuador, Portugalia și vizitele în Republica Moldova, între problemele sale și ale celor din jur, între telefoane, drumuri, familie, oraș, valuri și visul lui de a-și reprezenta țara la Jocurile Olimpice. Documentarul a primit Mențiune specială la AFF 2022 (Secțiunea România). Proiecția va fi urmată de un dialog între regizoarea Raluca David și public.

DESTINE & COMUNITĂȚI. Documentarele incluse în această tematică pătrund în intimitatea individului și realizează punți de conexiune și înțelegere între culturi.

Sâmbătă, 12 noiembrie (17:00) – „Oi zburătoare” (Germania, România – 2022), filmul Alexandrei Gulea, o imersiune poetică în memoria aromânilor, un grup etnic aparte, hoinar prin istoria Europei și răspândit în toată Peninsula Balcanică, a primit Mențiune specială la AFF2022 „pentru o îndrăzneața explorare cinematică și excelenta abordare vizuală, o lucrare incontestabil interesantă”.

Sâmbătă, 12 noiembrie (18:00) – Documentarul „Vulturii din Țaga” (România, Slovacia – 2022), de Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas, conturează un portret savuros al omului-instituție: antrenorul echipei de fotbal din Țaga. Pentru acest film, care evocă, cu umor fin, realitățile cotidianului sătesc din Câmpia Transilvaniei, Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas au primit Premiul pentru cea mai bună regie la AFF 2022, în cadrul secțiunii România.

Sâmbătă, 12 noiembrie (19:30) – Filmul „Pocalul. Despre fii și fiice”, de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu (România – 2022), distins la AFF 2022 cu premiul pentru Cel mai bun film al Secțiunii România, expune, pentru prima dată în cinema, interesanta lume a unei comunități tradiționale de romi din Transilvania, lumea cortorarilor, pe care o arată, dinăuntru, explorând obiceiuri străvechi în centrul cărora se află, simbolic, un pocal de aur transmis din generație în generație.

De la Astra Film Junior la liceenii din Chișinău

Pentru liceenii din Chișinău, și nu numai, organizatorii aduc filme care au făcut parte din cea mai recentă ediție Astra Film Junior – cel mai complex program de educație prin cinema documentar din România. Proiecțiile vor avea loc la Biblioteca Municipală B. P. Hașdeu și vor fi urmate de ateliere de film literacy susținute de regizoarea Laura Ilie.

Sâmbătă, 12 noiembrie (12:00) – Filmul documentar de sâmbătă, „Aurora”, de Benjamin Langeland, Stian Servoss (Norvegia – 2019) pune spectatorul în fața unor întrebări importante: La ce anume ai renunța pentru a-ți urma visul? Care este costul celebrității? Ce rol are familia în susținerea ta? Sunt întrebări care pleacă de la povestea reală a Aurorei, o tânără din Norvegia care își începe cariera artistică la 16 ani, în orașul său natal, iar acest lucru o determină să renunțe la școală pentru a putea pleca în turnee.

Duminică, 13 noiembrie (12:00) – iHuman”, de Tonje Hessen Schei (Norvegia – 2019), este un film care explorează lumea misterioasă a inteligenței artificiale plecând de la afirmația că Inteligența Artificială este „fie cel mai bun, fie cel mai rău lucru care i se poate întâmpla omenirii”. Filmul arată cum cercetătorii și oamenii de știință care studiază impactul pe care evoluția rapidă și impresionantă a acestei tehnologii îl va avea asupra noastră în viitor, dar și ce înseamnă, de fapt, inteligența artificială acum.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards. Festivalul Astra FIlm se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu, și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*