Premieră est-europeană în chirurgia cardio-vasculară, marcată la Sibiu

Un pacient în vârstă de 67 de ani, diagnosticat cu multiple maladii, printre care și afecțiuni cardiovasculare severe, a fost salvat printr-o procedură chirurgicală realizată în premieră în Europa de Est.

Operația de implantare a unei proteze cardiace aortice transcateter (TAVI) s-a efectuat pe cale minim invazivă, printr-o incizie de 4 cm, transaortic, fără deschiderea sternului.

Operația a durat două ore și a fost realizată de HeartTeam a Spitalului European Polisano, coordonată de conf. univ. dr. Victor Costache, dr. Alexandru Voican, dr. Mihai Chiloflischi, dr. Cristina Leațu în colaborare cu echipa de la St. Joseph Hospital, University of New York condusă de prof. Charles Lutz, dr. Amad Nazem și profesorul dr. P. Rainer, de la Universitatea din Kiel, Germania.

Operația a durat două ore și a fost realizată de HeartTeam a Spitalului European Polisano

Operația a durat două ore și a fost realizată de HeartTeam a Spitalului European Polisano

Pacientul este un cunoscut medic pediatru din Iași. La 67 de ani, deși anterior nu avusese antecedente medicale, a fost internat în urgență la Spitalul European Polisano, unde a fost diagnosticat cu nu mai puțin de opt maladii care îi puneau în pericol viața: edem pulmonar, însoțit de stenoză aortică severă, cardiopatie ischemică și valvulară severă, insuficiență mitrală moderat-severă, tromboză apicală de ventricul stâng, fibrilație atrială persistentă, hipertenesiune pulmonară severă și diabet zaharat.

conf. dr. Victor COSTACHE

conf. dr. Victor COSTACHE

Reprezentanții Polisano au explicat, astăzi, într-o conferință de presă, că în cazul diagnosticului de stenoză aortică severă la pacienți cu risc chirurgical crescut este recomandată procedura TAVI care permite ca inima să funcționeze din nou în parametri normali, însă cele două tipuri de abord existente la momentul actual – femural (crește riscul de atac cerebral) și transapical (puncția inimii deja slabită) – ar fi periclitat substanțial viața pacientului. Astfel că a fost luată decizia abordului transaortic pe calea aortei ascendente, fără a fi necesară oprirea inimii sau deschiderea sternului. Această procedură s-a dovedit a fi cea mai sigură și mai eficientă cale de a readuce la normal funcțiile inimii. În realizarea intervenției, echipa medicală a utilizat noul ecograf de ultimă generație Philips Epiq 7 cu sonda transesofagiana 3D care permite reconstrucția tridimensională a valvelor și evaluarea corecta post-operatorie a corecției chirurgicale. Proteza implantantă este un model revoluționar al companiei Edwards – Sapien 3.

„Acum mă simt bine spre foarte bine. Înainte nu puteam sta întins nici 5 minute, mă ridicam și abia după o oră mă așezam la loc în pat. Adevărul e că, fără ajutorul medicilor, în câteva săptămâni aș fi fost mort. Fără ei nu aș mai fi trăit. Eu am avut încredere 100% în dr. Costache și echipa lui, despre care am auzit că sunt cei mai buni. Toată echipa s-a comportat excelent cu mine și nu doar cu mine, cu toată lumea de aici. Sunt niște oameni extraordinari”, a spus dr. Dan Popa.

Intervenția a fost un real succes, fără complicații, starea pacientului fiind una bună și stabilă.

Echipa americană condusă de prof. Charles Lutz este la a doua vizită în cadrul Clinicii Universitare a Spitalului European Polisano, prin intermediul programului de colaborare a St. Joseph Hospital, University of New York cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, program susținut de compania americană LSI și Ministerul Sănătății.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*