Premiera de balet clasic „Spărgătorul de nuci” se dansează la Sibiu cu casa închisă

Teatrul de Balet Sibiu dansează cu casa închisă pe 20, 21 și 22 noiembrie 2023, premiera de balet clasic „Spărgătorul de nuci”, în coregrafia lui Valentin Barteș, la Sala Mare de spectacole a Centrului Cultural „Ion Besoiu”, începând cu ora 19:00.

Foto credit TBS, Ovidiu Matiu

O reprezentație la matineu, pentru copii, va avea loc în data de 20 noiembrie și se va dansa de asemenea cu casa închisă.

Toate cele 2000 de bilete puse în vânzare în luna iulie a acestui an au fost integral vândute.

Reprezentația din data de 20 noiembrie 2023 îi are în distribuție în rolurile principale pe Candela Nieto (Clara), Henrique Ferreira (Fritz), Lazaro Ortega (Spărgătorul de nuci), Ayaka Nagai (Regina Dulciurilor), Miguel Teixeira (Prințul).

Acest balet clasic în două acte, unul dintre cele mai frumoase spectacole de balet ale iernii, spune povestea plină de magie, grație și eleganță a Clarei și a Spărgătorului de nuci. Povestea se bazează pe povestea lui E.T. A. Hoffmann „Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor”. Premiera a avut loc pe 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinsky. Coregrafia originală a spectacolului îi aparține lui Lev Ivanov, pe muzica lui P.I. Ceaikovski. Pentru spectacolul de la Sibiu, costumele sunt create de Carmen Siminie, iar decorurile de Ionuț Răuleanu.

Matineu de balet sold out, în cadrul evenimentului Classic Junior Experience

Spectacolul „Spărgătorul de nuci” este prezentat pentru un număr de 500 de copii, la matineu, în cadrul evenimentului Classic Junior Experience, organizat de Asociația Culturală Play. Matineul va avea loc luni, 20 noiembrie, începand cu ora 11:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu și este, de asemenea, sold – out.

Valentin Barteș (coregraf) este absolvent al Școlii Naționale de Balet din Cluj-Napoca (1993).  Tatăl său, Emilian Barteș, prim-solist al Operei Române din Cluj-Napoca, i-a fost și principalul profesor. Pe când era încă elev, Valentin Barteș a obținut patru medalii de aur la Concursul Național de Balet al României. După absolvire, în 1993, s-a alăturat Operei Naționale Române din Cluj-Napoca ca solist. Din 1994 până în 1996, a dansat ca solist la Teatrul Național de Balet din Zagreb și la Teatrul Național de Balet din Split. În 1995 a primit Premiul Anului pentru rolul Nurali în producția „Fântâna din Bakhchisaray” la Teatrul Național de Balet din Split.

În perioada 1992-1998 a dansat ca artist invitat la Westchester Ballet Company din New York, SUA, în producțiile anuale ale acesteia cu „Spărgătorul de nuci”. În 1996 Valentin Barteș s-a mutat în Japonia și a început o carieră de artist și coregraf independent. Repertoriul său include roluri principale în balete precum „Lacul Lebedelor”, „Giselle”, „Don Quijote”, „Corsarul”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Baiadera”, „La Fille mal gardée”, „Coppelia”, „Raimonda”, „Cenușăreasa”, „Paquita”, „Noaptea Valpurgiei”, „Carmen”, „Spărgătorul de nuci”, „Fântâna din Bakhchisaray”, „Requiem”, „Sylvia”, „La Sylphide”, „Esmeralda”, „Les Patineurs” și multe altele.

În 1999, a primit medalia de argint la categoria Pas de deux la concursul Tokyo Shimbun Ballet Competition. În 2005 a fondat Valentino Dance Center în Tokyo, Japonia, o asociație de dansatori profesioniști care oferă cursuri, ateliere și spectacole de dans de calitate atât în Japonia, cât și în străinătate. Printre producțiile, pe care le-a coregrafiat și produs se numără „Fântâna din Bakhchisaray”, „Spărgătorul de nuci”, „Lacul lebedelor”, „La Fille mal gardée”, „Noaptea Valpurgiei”, „Suita țigănească”, „Carmen”, „Baiadera”, „Don Quijote”, „Requiem”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Raimonda”, „Coppelia”, „Rapsodia română”, „Giselle”, „Dansul Polovetsian”. În 2009 a activat ca maestru de balet și coregraf rezident al Teatrului de Balet Sibiu din Sibiu, România, unde a coregrafiat, și a produs numeroase producții.

Printre proiectele inițiate și în care a fost implicat în ultimul deceniu se numără: co-fondator și coregraf la Interdanza-Giappone Ballet Project din Livorno, Italia, Festivalul Internațional de Balet pentru Tineret din Sicilia, Grand Caribbean Ballet Festival, Mexic, International Ballet & Contemporary Dance Festival, New-Delhi, India, membru permanent al juriului și maestru profesor la Concursul Passion du Ballet a Kyoto din Kyoto, Japonia, fondator și director artistic al Concursului Internațional de Balet și Dans Contemporan Domenico Modugno și al Seminarului Internațional de Balet din Bari, Italia. Printre cele mai recente coregrafii realizate de Valentin Barteș se numără producția „Frumoasa din pădurea adormită” (Vakhtang Chabukiani Tbilisi Ballet Art State School), „Coppelia” și spectacolul de gală care include punerea în scenă a „Dansurilor Polovetsiane” și „Samson și Dalila” pentru stagiunea 2015-2016 (Cairo Opera House, Egipt), spectacolul „Coppelia” în anul 2017 (Teatrul Academic de Stat de Operă și Balet din Buryat, Rusia), „Baiadera” în anul 2018 (Cairo Opera House, Egipt). În calitate de maestru de balet și coregraf invitat, Valentin Barteș a colaborat de asemenea cu: State Ballet of Georgia din Tbilisi în 2016, Ballet de Jalisco, Guadalajara, Mexic, în sezonul 2016-2017 și Opera Națională și Baletul din Vietnam, Hanoi. Pe lângă faptul că este coregraf și predă în întreaga lume, Valentin Barteș este în prezent președintele Asociației Culturale Bell Art.

Caseta artistică a spectacolului „Spărgătorul de nuci”

COREGRAFIA: Valentin Barteș

MUZICA: P.I. Ceaikovski

COSTUME: Carmen Siminie

DECORURI: Ionuț Răuleanu

Distribuție 20 noiembrie 2023.

Actul 1

Clara: Candela Nieto Fritz: Henrique Ferreira Domnul Stahlbaum: Miguel Teixeira Doamna Stahlbaum: Sara Zanzon Regele Zăpezii: Nathaniel Lillington Regina Zăpezii: Iku Okura Servitorii: Luminița Bivol, Kenichi Murata Păpușa Turc: Guido Sarnataro Părinții: Camille Texier, Valentin Le Page, Tereza Dragomir, Lazaro Ortega, Ludovica Tontodonati, Mattia Longhitano Copiii: Vasco Yu Belo, Pedro Marques, WiIliam Davolls, Remi Nakano, Laura Trabalon, Michaela Gobas Drosselmeyer: Răzvan Iacob Păpușa Arlechin: Nathaniel Lillington

Colombina: Hana Saito Regele Șobolan: Sayron Pereira Șobolanii: Henrique Fereira, Vasco Yu Belo, Pedro Marques, Guido Sarnataro, Mattia Longhitano, William Davolls Soldații: Valentin Le Page, Miguel Teixeira, Tereza Dragomir, Bella Gilligan, Laura Trabalon, Maria Trabalon Spărgătorul de nuci: Lazaro Ortega Fulgii de zăpadă: Machi Goto, Hana Saito, Sara Zanzon, Alba Fernandez, Beatriz Reis, Monica Viqueira, Chisato Inoko, Ludovica Tontodonati, Camille Texier, Marta Parise.

Actul II

Regina Dulciurilor: Ayaka Nagai Prințul: Miguel Teixeira Dans spaniol: Alba Fernandez, Pedro Marques Dans arab: Soliști: Sayron Pereira, Maria Trabalon
Ansamblu : Ludovica Tontodonati, Marta Parise, Laura Trabalon, Monica Viqueira Dans chinezesc: Vasco Yu Belo, Beatriz Reis, Milei Lee Dans rusesc: Guido Sarnataro, Michaela Gobas, Kenichi Murata, Luminița Bivol Pastorală: Iku Okura, Camille Texier, Machi Goto Valsul florilor: Machi Goto, Hana Saito, Sara Zanzon, Alba Fernandez, Beatriz Reis, Monica Viqueira, Chisato Inoko, Ludovica Tontodonati, Camille Texier, Marta Parise, Tereza Dragomir, Bella Gilligan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura