Pregătirile pentru alegerile parlamentare se apropie de final

În urma stabilirii zilei de 11 decembrie 2016 prin  Hotărârea Guvernului României nr.634/2016, ca dată pentru alegerile parlamentare din anul 2016,  Instituţia Prefectului şi-a îndeplinit atribuţiile prevăzute în lege cu privire la organizarea acestui scrutin. Astfel, pentru judeţul Sibiu au fost tipărite 838.000 de buletine de vot: 419.000 buletine de vot pentru Senat, iar alte 419.000 de buletine de vot, pentru Camera Deputaţilor. Suma plătită în total pentru tipărirea buletinelor de vot a fost de aproape 78.000 de lei, cantitatea de hârtie utilizată fiind de aproximativ 20 de tone.

Ambalarea buletinelor de vot pe secţii de votare a fost finalizată şi a fost întocmit graficul de distribuire a buletinelor de vot. Astfel, vineri, 9 decembrie, buletinele de vot vor fi distribuite către secţiile de votare din judeţ, iar în 10 decembrie către secţiile de votare din municipiul Sibiu. De asemenea, fiecărei secţii de votare îi vor fi repartizate  timbrele autocolante, ştampilele de control (370), ştampilele cu menţiunea “votat” (1.850), plicurile de plastic transparente (370), precum şi celelalte materiale necesare votării.

Aproape 380.000 de sibieni sunt aşteptaţi duminică la vot

În judeţul Sibiu au fost constituite 370 de secţii de votare. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, numărul alegătorilor din judeţul Sibiu înscrişi în Registrul Electoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie 2016 este de 378.382 de persoane, dintre care 337.394 au cărţi de identitate. În municipiul Sibiu au fost delimitate 105 secţii de votare, fiind înscrişi 142.628 de alegători, iar în municipiul Mediaş, 41 de secţii de votare, la care sunt înscrişi 49.615 alegători.

Bugetul alocat judeţului Sibiu privind organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 11 decembrie 2016 este de aproximativ 410.000 de lei pentru cheltuielile materiale (buletine de vot, ştampile de control, tuş, tuşiere şi alte cheltuieli tehnice) şi de aproximativ 1.900.000 de lei pentru cheltuieli de personal (experţi electorali, operatori, informaticieni, personal auxiliar, BEJ, Statistică etc.).

Paza secţiilor de votare şi a locurilor de depozitare a buletinelor de vot este asigurată de peste 850 de angajaţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Noutăţi în organizarea alegerilor parlamentare

Pentru creșterea încrederii cetățenilor în corectitudinea operațiunilor de numărare a voturilor, procedurile realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, vor fi înregistrate video și audio. Înregistrarea va fi făcută de către operatorul de calculator, cu ajutorul tabletelor aflate în dotarea secțiilor de votare. Înregistrările video-audio vor putea fi folosite de organismele electorale, respectiv de către BEC, pentru soluționarea eventualelor sesizări și vor fi păstrate pentru o perioadă de 3 luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial. Reamintim că toate secțiile de votare au fost dotate, pentru alegerile locale din 5 iunie, cu tablete pentru prevenirea votului ilegal.

Măsuri speciale

Tot ca o măsură de prevenire a fraudei electorale, Ministerului Afacerilor Interne a achiziționat plicuri de plastic transparent, înseriate, prevăzute cu un sistem de sigilare care să nu permită desfacerea decât prin rupere. Acest nou model de plic este necesar pentru a împiedica desfacerea plicului și resigilarea acestuia pe parcursul procedurilor de numărare a voturilor, dar pentru a putea verifica în orice moment numărul ștampilelor existente, fără desigilarea plicului.

„Din punct de vedere organizatoric am respectat cu stricteţe toate termenele stabilite prin lege şi sunt asigurate premisele pentru ca alegerile parlamentare din 11 decembrie să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Îndemn cetăţenii să participe într-un număr cât mai mare la vot,  senatorii şi deputaţii fiind cei care decid destinele noastre prin legile pe care le propun. De aceea,este important să ne implicăm pentru ca în aceste funcţii să fie aleşi cei mai competenţi candidaţi. Prin participarea la vot, arătăm că ne pasă de ţară şi de viitorul nostru şi al familiilor noastre”, a declarat prefectul Judeţului Sibiu, Cristian Roman

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*