Clinica Polisano a găzduit, marți, Forumul NATO Urban Medical.
Evenimentul realizat în parteneriat cu Victor Aileni, expert NATO, și Mădălina Neacșu, doctor în informații și securitate națională, a oferit celor din sectorul medical ocazia să analizeze problematica de securitate și reziliență medicală urbană, în contextul Comandamentului NATO de la Sibiu, alături de administrația locală, mediul academic și mediul de afaceri.
Soluțiile identificate au făcut trimitere la dezvoltarea unei doctrine NATO Urban Medical, care să emită proceduri, politici, dar și noi strategii de interoperabilitate medicală la nivel de vecinătăți urbane NATO. De asemenea, s-a subliniat organizarea periodică de exerciții medicale NATO la nivel inter-urban pentru a se consolida și testa interoperabilitatea medicală între sistemul medical civil și cel militar.
„Conflictele și atacurile vor crește la nivel urban în perspectiva implementării tehnologiei 5C, ceea ce se va traduce prin potențiale victime și nevoia creșterii resurselor pentru asigurarea securității și ordinii publice, inclusiv asigurarea siguranței cetățeanului. Ca atare, este esențial să ne gândim la noi strategii de prevenire și contracarare a insecurității urbane în cadrul Alianței NATO. Prin urmare, NATO ar trebui să-și dezvolte capabilități cheie pentru fiecare infrastructura critică, inclusiv la nivel de servicii și produse medicale, ceea ce s-ar putea traduce din punct de vedere conceptual prin sintagma NATO Urban Medical, unde siguranța pacientului devine punct de referință în asigurarea securității și rezilienței urbane”, au declarat organizatorii.
Cosmin PAL