Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al Judeţului Sibiu va organiza şi desfăşura astăzi, începând cu ora 11.00 în municipiul Mediaş– Centura ocolitoare, un exerciţiu combinat ce are ca temă un cutremur de mari proporţii cu epicentrul în Munţii Făgăraş, în urma căruia au fost afectate clădirile administrative ale autorităţilor publice locale, ale unor operatori economici importanţi, precum şi construcţii civile de locuit.
,,Tema exerciţiului reprezintă organizarea şi desfăşurarea intervenţiei cu forţe şi mijloace aparţinând subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Sibiu şi celorlalte forţe de sprijin (I.P.J., I.J.J., S.A.J., Centrul Chinologic, Crucea Roşie Sibiu, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Municipiului Mediaş) pentru limitarea efectelor situaţiilor de urgenţă generate de un cutremur în urma căruia au fost afectate clădirile administrative ale autorităţilor publice locale, ale unor operatori economici importanţi, precum şi construcţii civile de locuit din municipiul Mediaş,,, precizează plt adj Alin Dumitraș, purtătorul de cuvânt ISU Sibiu.
În cadrul exerciţiului se va urmări modul de cunoaştere şi executare a atribuţiilor de către diferitele categorii de personal participante, în vederea organizării şi conducerii intervenţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, a modului de rezolvare şi acţionare în cadrul anumitor situaţii operative create, precum şi testarea noilor echipamente intrate în dotarea I.S.U Sibiu (containere multirisc şi tabere mobile).
Scenariul actualului exercițiu presupune că la sfârşitul lunii octombrie s-a produs un cutremur de proporţii majore cu epicentrul în Munţii Făgăraş, având magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter. Unda seismică s-a resimţit cu precădere în zona de nord a judeţului, municipiul Mediaş fiind localitatea cu cele mai însemnate pierderi. Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti şi zeci de persoane rănite sau dispărute, se adaugă pagubele materiale, înregistrate la imobilele administrative şi de locuit, la reţele de comunicaţii, alimentare cu energie electrică, apă şi canalizare, căi de transport rutiere şi feroviare, sisteme de transport şi distribuţie carburanţi, etc..
Conform aceluiași scenariu, în data de 29.10.2018 în jurul orei 10:00, în urma producerii cutremurului cu epicentrul în M-ţii Făgăraş, primarul minicipiului Mediaş, preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Mediaş informează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al Judeţului Sibiu cu privire la datele preliminare rezultate în urma recunoaşterilor efectuate în municipiul Mediaş şi zonele adiacente.
Pe lângă cladirile administrative şi locuinţele individuale din centrul vechi al oraşului afectate în proporţie de 40%, cele mai multe victime şi însemnate pagube materiale au fost raportate în Cartierul Gura Câmpului. De asemenea, reţeaua de telecomunicaţii funcţionează la 60% din capacitate, iar celelalte reţele de utilităţi şi transporturi au fost afectate.
Transportul feroviar este întrerupt pe ambele sensuri la intrarea în municipiul Mediaş dinspre Copşa Mică din cauza prăbuşirii unor stâlpi din reţeaua electrificată, iar DN 14A, DJ 142B, DJ 142H şi DJ 141E sunt blocate. Pe celelalte drumuri se circulă cu dificultate, chiar alternativ pe anumite tronsoane de drum.
Toate aceste evenimente pun în aplicare măsurile prevăzute în „Planul de apărare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă specifice provocate de cutremure şi/sau alunecări de teren al judeţului Sibiu” şi „Planul Roşu de intervenţie al judeţului Sibiu”.
În situaţia tactică specială nr. 2, în data de 30.10.2018 la ora 11:20 echipele de căutare salvare au identificat un grup de 9 persoane (7 adulţi şi 2 copii) blocat sub dărâmături într-o clădire administrativă de 2 etaje. Pentru salvarea victimelor surprinse sub dărâmături se acţionează cu accesoriile de intervenţie la dezastre de pe modulele multirisc.
Peintre obiectivele exercițiului se regăsesc: dezvoltarea deprinderilor de lucru în cadrul Centrului Operaţional – Dispeceratul Integrat ISU – SAJ şi în Punctul de Comandă Înaintat, evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcţii de decizie, forţelor de intervenţie stabilite în planurile operative, verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, avându-se în vedere şi conţinutul planurilor de cooperare şi de acţiune în situaţii de urgenţă, perfecţionarea deprinderilor personalului structurilor specializate de intervenţie, pregătirea psihologică a efectivelor şi populaţiei pentru cunoaşterea modului de comportare pe timpul acţiunilor de salvare – evacuare şi de intervenţie, verificarea viabilităţii procedurilor operaţionale de intervenţie precum și verificarea modului de funcţionare a mijloacelor de intervenţie.
VM