Eveniment gastronomic, marca Muzeul ASTRA, în weekend (4-5 iunie, între orele 10-18) în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgul de țară. În cadrul evenimentului (Pre)Gătim bucate tradiționale @ Muzeul ASTRA! , conducerea Muzeului ASTRA se va așeza pentru a doua oară în ultimii doi ani ,,la cratițe” & ceaune (la propriu, prima dată fiind în 2021 la Noaptea Muzeelor) și va găti preparate tradiționale pentru vizitatori, după următorul program/ meniu:
-sâmbătă, 4 iunie – Ciprian Ștefan, manager general, va prezenta un atelier gastronomic specific perioadei de început de vară pe la moți.
În același cadru, va fi organizat și un atelier meșteșugăresc de confecționat șindrilă ca-n Ținutul Moților Crișeni
BACKGROUND INFO (oferit de dl manager general Ciprian Ștefan)
La sfârșitul lunii mai, în localitățile montane din Ținutul Crișenilor (nordul județului Hunedoara, estul jud. Arad) începe perioada de pășunat pentru vite. Iarba fiind fragedă are cele mai multe proprietăti, iar laptele este dulce și gustos. Hrana familiilor era axată pe principalele resurse existente în această perioadă, adică verdeața(ceapa verde, loboda, salata, usturoiul verde) și lactatele – smântâna, zămăcișa și laptele acru. Se gătea papa de coade, salata fiartă în lapte, zama de lobodă. Aceste bucate vor fi pregătite în weekend la Muzeul ASTRA!
-duminică, 5 iunie, Ciprian Ștefan, manager general Muzeul ASTRA, Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA si Mirela Iancu, director Marketing Cultural Muzeul ASTRA vor prezenta ateliere gastronomice specifice perioadei din zonele lor de provenientă (Țara Moților, Oltenia și zona Mărginimii Sibiului) și documentate în cercetările de teren. Exemple de rețete care vor fi gătite și servite de directorii Muzeului ASTRA: stufat de miel, ciorbă de salată și omletă cu slană, varză nouă cu carne de miel sau carne de porc.