Praznicul Sfinților Mărturisitori Ardeleni în Săliștea Sibiului

Credincioșii Parohiei Săliște III, Protopopiatul Săliște, județul Sibiu, s-au bucurat luni, 21 octombrie 2024, de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la prăznuirea Sfinților Mărturisitori Transilvăneni, scrie mitropolia-ardealului.ro.

foto: mitropoia-ardealului.ro

Praznicul Sfinților Ardeleni a fost încununat de pelerinajul organizat în Mărginimea Sibiului cu moaștele Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, fiu al Săliștei plecat pe drumul monahismului în anul 1730.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, sub protia căruia s-au aflat Protos. Vasile Pârjol, starețul Mănăstirii Cernica, Pr. Petru Toader Damian, protopop de Săliște, preotul paroh Ioan-Claudiu Teşa, Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române, precum și alți slujitori ai Sfintelor Altare.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a explicat celor prezenți însemnătatea Sfinților pentru Biserica Ortodoxă și învățămintele de credință lăsate mărturie de-a lungul anilor de Sfinții plecați din pământul roditor al Mărginimii Sibiului.

„Într-o zi de sărbătoare pentru Mitropolia noastră, în ziua de prăznuire a mai multor Sfinți mărturisitori și martiri proveniți din zona aceasta, este prilej de bucurie duhovnicescă să-l cinstim și pe unul dintre viețuitorii și stareții de mare cinste ai Bisericii noastre, Sfântul Cuvios Gheorghe, plecat de aici și stabilit la Cernica și Căldărușani, pentru a reface viața monahală din Țara Românească. […] Faptul că o părticică din moaștele Sfântului Stareț Gheorghe de la Cernica s-a întors aici ne dă mărturia că el este prezent cu totul aici, și nu doar pentru a-și regăsi locurile natale, ci pentru a fi din nou în Biserica aceasta, care dăinuie încă dinaintea sa. Astfel, el binecuvintează locurile acestea care au fost sfințite cu sânge de martiri. Doar atât doresc să vă pun la suflet: să înțelegem că primii sfinți ai Bisericii noastre au fost martirii, adică cei care și-au dat viața pentru Hristos. Așadar, nu mai era nevoie de alte condiții pe care acești oameni să le îndeplinească ca ei să fie cinstiți ca sfinți. După aceștia s-au regăsit cei care și-au sfințit viața prin asceză, prin apropierea de Hristos și prin viețuirea puternică și cu râvnă în Hristos, primind și darul facerii de minuni. Au fost apoi mărturisitorii care nu s-au lepădat de credință în vremuri grele, ci au adus această mărturie a adevărului și în Biserica Ortodoxă Română. Dacă Biserica noastră n-ar avea sfinți, dacă Biserica noastră n-ar fi dat sfinți și nu ar fi cea care să dea lumii sfinți, ea ar fi o instituție trecută în istorie fără nici un folos, poate fără nici o importanță. […] Cu atât mai mult trebuie să cinstim această Biserică și să fim bucuroși, pentru că putem fi demni urmași ai celor care s-au jertfit pentru Hristos, pentru Biserică și pentru noi, cei de astăzi, pentru a avea șansa libertății în Biserica noastră!”, a spus ierarhul.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

La momentul chinonicului, preotul Ioan Ciocan a reiterat însemnătatea prăznuirii Sfinților Mărturisitori Transilvăneni, preoți și simpli țărani care s-au jertfit pentru credința ortodoxă.

Despre Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, dar și despre sfaturile pe care le-a dat ucenicilor săi și după care s-au ghidat în nevoința lor, ca după un veritabil îndreptar al vieții călugărești, a vorbit părintele Protos. Vasile Pârjol, starețul Mănăstirii Cernica.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a oferit părintelui Protos. Vasile Pârjol, starețul Mănăstirii Cernica, Crucea Șaguniană pentru Clerici, Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române, Ordinul Cultural „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”, iar părintele paroh Ioan-Claudiu Teşa a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, s-a încheiat cu binecuvântarea noii capele mortuare, care se află în apropierea lăcașului de cult.

Pelerinajul organizat în perioada 12-21 octombrie 2024 marchează 275 de ani de la momentul în care Cuviosul Gheorghe a plecat, tânăr fiind, din localitatea natală pentru a-și dărui întreaga viață lui Dumnezeu.

Racla în care se află capul Sfântului Cuvios Gheorghe a fost purtată în procesiune şi aşezată spre închinare în Catedrala „Sfânta Treime” din Sibiu, ca mai apoi să ajungă la Gura Râului, unde a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, iar a doua zi Sfânta Liturghie. Credincioșii s-au închinat apoi la racla Sfântului în Biserica „Buna Vestire” din localitatea Jina. Delegația a fost primită și în biserica din localitatea Tilișca, iar un ultim popas a fost la biserica din Sibiel. Evenimentele liturgice și culturale au fost organizate prin efortul Protopopiatului Săliște în colaborare cu Mănăstirea Cernica și marchează revenirea în Săliștea natală a Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*