Praznicul Cincizecimii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Împodobită cu ramuri verzi şi flori, ca pentru marele praznic premergător sărbătorii hramului, Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu şi-a aşteptat credincioşii de Rusalii pentru a-L mări şi a-I mulţumi lui Dumnezeu, dar şi pentru a se ruga Preasfintei Treimi ca să primească ocrotire, scrie mitropolia-ardealului.ro.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost plină de credincioși la praznicul Pogorârii Duhului Sfânt din acest an. Locașul de cult a fost împodobit cu ramuri verzi, simbolizând darurile Duhului Sfânt pogorâte peste omenire. Sfânta Liturghie din ziua de praznic a fost oficiată de Înaltprea­sfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, slujitori ai Catedralei Mitropolitane și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a locașului de cult, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre marea sărbătoare a Cincizecimii şi despre lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică.

„În ziua Cincizecimii cei unsprezece ucenici, împreună cu Matia, cel nou ales în locul lui Iuda vânzătorul, erau adunați în Ierusalim, în „încăperea de sus, unde se adunau de obicei” și „într-un cuget stăruiau în rugăciune, împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Iisus”.

Minunea cerească a Pogorârii Duhului Sfânt s-a manifestat prin două acte văzute: „un vuiet, ca de suflare de vânt”, care a umplut toată casa, și coborârea Duhului Sfânt peste ei în chip de limbi „ca de foc”, care „au șezut peste fiecare dintre ei”.

Duhul Sfânt a adus asupra apostolilor lui Hristos o întreită înrâurire, o neașteptată transformare:

– În primul rând, acești oameni simplii devin deîndată vorbitori în alte limbi, „precum le dădea lor Duhul a grăi”, fiind înțeleși de toate neamurile care erau prezente la sărbătoare. Această harismă primită atunci de apostoli de la Duhul Sfânt dovedește faptul că nu există limbi sacre, ci cuvântul lui Dumnezeu trebuie vestit la toate popoarele, în toate limbile pământului;

– În al doilea rând, ucenicii au fost învestiți de Sus cu puterea de a transmite harul Duhului Sfânt primit și celor care s-au născut din nou în viața în Hristos, prin Sfântul Botez. Ucenicii au devenit astfel „iconomi ai Tainelor dumnezeiești”, prin săvârșirea Sfintelor Taine, ca mijloace de împărtășire a harului divin;

– În al treilea rând, apostolii, fricoșii de altădată devin cei mai neînfricați vestitori ai Evangheliei lui Hristos, până la marginile lumii, unii plătind apostolatul cu propria lor viață.” a spus ierarhul.

Mulți dintre credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie s-au împărtășit, iar cuvântul de învățătură al ierarhului a adus celor prezenți foloase duhovnicești în această zi de sărbătoare pentru creștinătatea răsăriteană.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura