Praznicul „Bunei Vestiri” la Schitul din Staţiunea Păltiniş

La praznicul Buneivestiri, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la noua biserică a Schitului Păltiniș care și-a sărbătorit hramul. Sub protia Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului s-au aflat exarhul mănăstirilor arhimandritul Calinic Teslevici, preotul Petru Damian, protopop de Săliște, protosinghelul Valeriu Luca, starețul așezământului monahal, diaconi şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

foto: mitropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

Credincioşii din localităţile apropiate de schit, dar şi pelerini veniţi din mai multe părţi alte ţării, au participat la Sfânta Liturghie. Având în vedere că a fost finalizată pictura noii biserici a schitului, aceasta a fost sfințită cu ocazia acestui hram. Un moment aparte, de mare bucurie, pentru viețuitorii schitului a fost cel în care protosinghelul Valeriu Luca, starețul mânăstirii a fost ridicat la rang de arhimandrit, prin decizia Sfântului Sinod, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu.

În cuvântul de învățătură rostit Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a vorbit despre „Buna Vestire” ca început al mântuirii prin prezența Sfintei Treimi explicată de Îngerul Domnului.

„A rânduit Dumnezeu ca astăzi, în această zi de sărbătoare, de hram al acestei biserici să împlinim și datoria aceasta pe care o avem noi față de părintele stareț de aici, pe care după multă osteneală depusă, Sfântul Sinod, la propunerea noastră, a decis să îi acorde rangul de arhimandrit. Bunavestire este un Praznic Împărătesc, deși sărbătoarea este închinată Maicii Domnului. Ce s-a întâmplat, de fapt, astăzi și de ce sărbătoarea aceasta are o importanță specială, este legat și de întruparea Mântuitorului Iisus Hristos, dar în același timp este legat și de persoana prin care s-a întrupat Mântuitorul Iisus Hristos, și anume de Maica Preacurată. Dumnezeu a rânduit de la început mântuirea omului căzut și la plinirea vremii, atunci când Dumnezeu a rânduit să se găsească acea persoană din care Fiul lui Dumnezeu să ia un trup al tuturor oamenilor, această lucrarea să se plinească.[…]

foto: mitropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

De ce se numește sărbătoarea aceasta Bunavestire? Pentru că Fecioara care era la templu a fost binevestită, a fost vestită de înger, a fost anunțată de îngerul Gavril că Dumnezeu va împlini cu ea o lucrare pe care ea n-a înțeles-o de la început și n-a putut-o s-o înțeleagă decât lăsând pe Dumnezeu s-o lămurească, s-o lumineze. Îngerul a venit la Maica Preacurată și s-a închinat ei rostind aceste cuvinte de laudă: «Bucură-te, cea plină de Dar, Domnul este cu tine.» Imaginați-vă cum a primit Fecioara acest gest de la înger? Îngerul se pleacă în fața unei creaturi. Îngerul Domnului îi aduce cinstire, fiind primul care aduce această cinstire Maicii Domnului. Înainte de a fi Maica lui Hristos, s-a închinat ei și a adus această vestire bună, apoi a spus: «Bucură-te, cea plină de dar, Domnul este cu tine.» Ea a răspuns apoi, iar îngerul continuă cu ceea ce este, de fapt, o descoperire a Sfintei Treimi. Este prima descoperire a Sfintei Treimi: «Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine» a treia Persoană a Sfintei Treimi; «Puterea Celui Preaînalt te va umbri» adică Dumnezeu Tatăl; «De aceea și Fiul care se va naște din tine. Pruncul care se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu, se va numi»; Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul, Dumnezeu, Duhul Sfânt. Umbrirea Tatălui însemnează grija și ocrotirea pe care Tatăl a acordat-o acestei ființe umane, care constituie chintesența ființei umane, adică cea mai Sfântă, cea pe care a rânduit-o Dumnezeu să fie aleasă”, a spus ierarhul.

Arhimandritul Valeriu Luca, starețul așezământului monahal a mulțumit chiriarhului pentru împreuna slujire evidențiind lucrările de înnoire a schitului care s-au desfășurat în ultima perioadă și a mulțumit celor care au făcut posibilă ziua deosebită a acestui hram.

foto: mitropolia-ardealului.ro/Costin Chesnoiu

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a oferit distincția „Crucea Șaguniană” domnului Ioan Bucșă, pentru sprijinul acordat prin lucrările de construcție. Ordinul „Anastasia Șaguna” a fost acordat doamnei Adriana Bucșă și maicii Sebastiana. Binefăcătorii așezământului au primit acte de cinstire, iar Înaltpreasfinția Sa a primit în dar o icoană a Maicii Domnului.

Schitul Păltiniș reprezintă un important obiectiv turistic din stațiunea montană sibiană cu același nume, acesta având și o biserica de lemn ridicată în deceniul trei al secolului al XX-lea, în proximitatea căreia se află și mormântul filozofului Constantin Noica (1909-1987).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*