Poveştile neştiute ale florilor, desluşite petală cu petală

De Ziua Îndrăgostiţilor, de 8 Martie, de ziua iubitei sau a cuiva drag vrem să dăruim o floare. Cu o floare se poate face primăvară în sufletul persoanei iubite, secretul fiind să apelăm la un designer florist, un fel de psiholog, consilier şi mai ales designer, toate trei într-o singură persoană, care ne personalizează darul floral şi e mult mai mult decât florăreasa din piaţă sau din florărie.

Ne gândim, de obicei, să alegem flori roşii, cu gândul să mergem la sigur, adică la inima celei dragi, să ne arătăm iubirea. Însă cu flori roşii aprins, un amorez s-ar putea să pară mult prea îndrăzneţ, dacă destinatara este o fată timidă, care nici nu îl cunoaşte bine şi nu e hotărâtă să înceapă o relaţie. Care e măsura şi ce să facem pentru ca florile noastre să nu fie aruncate la coş, ori să nu fie puse deoparte şi uitate până se ofilesc, astea sunt mici secrete care numai un designer florist ni le poate spune.

Flori pe apă

1490666_349870405206369_2217049320375618533_o  10960442_676041332506254_5718738163926299466_o Sibianca Ioana Mihai Nechifor este primul designer florist din România care a adus la noi florile care nu au nevoie de vază, cel puţin 24 de ore, pentru că buchetele conţin flori pe apă sau, în termeni de specialitate, sunt flori cu tehnica „aqua pack“. Absolventă a unui liceu şi a unei facultăţi de muzică, Ioana a părăsit pianul pentru a da glas iubirii, tandreţii, dragostei şi dorului, cu ajutorul florilor şi al accesoriilor. Ea este cea care a realizat în urmă cu doi ani o rochie, o poşetă şi un pantof, uriaşe, doar din flori, în cadrul unui festival de modă de la Sibiu.
După multe recorduri şi premiere, Ioana a ajuns să îndeplinească, de la Sibiu, chiar şi dorinţele românilor plecaţi în străinătate, dar care apelează la ea ca să dăruiască flori, mamelor, surorilor, soţiilor, iubitelor, fiicelor, care îi aşteaptă cu dor acasă.

Cu garanţie

Prima grijă a celor mai mulţi când dăruiesc flori este ca acestea să reziste cât mai mult. Ei bine, designerul florist Ioana Mihai Nechifor este printre puţinii care oferă garanţie. Timp ce cinci zile, florile şi aranjamentele Ioanei sunt garantate că vor rezista. „Noi suntem printre foarte puţinii care oferim garanţie florilor pe care le vindem. Cel puţin cinci zile garantăm că acest flori se vor păstra proaspete, în această formulă. Recomandarea noastră este ca ele să nu fie puse direct în lumină foarte puternică în bătaia soarelui sau în locuri foarte călduroase. Cu o stropitoare sau cu un ceainic putem uda puţin buretele, dacă florile sunt aşezate într-o cutie. Putem deschide puţin capacul, pentru a uda buretele floral, după care îl închidem la loc“, a declarat ea, pentru AGERPRES.

Stă şi fără vază

Ca să 10955216_350930731767003_2529611087760482570_onu se ofilească sau să nu se rupă florile după ce le cumpărăm şi le transportăm, ideal ar fi să cumpărăm un buchet „aqua pack“. Practic, avem un buchet de flori care tot timpul stă în picioare. Chiar şi după ce îl dăruim. Nu are nevoie nici de o vază. Buchetul „aqua pack“ are în permanenţă apă. Mai mult, acest buchet se poate păstra cum îl primim şi dacă la birou sau unde ne aflăm, nu avem imediat o vază sau o sticlă de plastic pe care să o tăiem ca să punem florile, nicio problemă. Pur şi simplu punem buchetul pe birou. Stă în picioare, are apă, nutrienţi, nu se răstoarnă şi nu curge. Pentru că buchetul este împachetat în mai multe foi de celofan, în aşa fel încât nu curge apa din el. De Sf. Valentin, unii îndrăgostiţi au preferat buchete „pe apă“, în formă de inimioare. Cu doar 40 de lei, putem cumpăra un buchet „pe apă“ direct din atelierul Ioanei din Sibiu. De la 50 de lei, orice aranjament sau buchet se livrează gratis în Sibiu, Cisnădie sau Şelimbăr. Pentru a comanda un buchet, putem suna la atelier sau comanda DESCHIDERE Ioana Nechiforon-line.

O oră fără apă scurtează viaţa florilor cu o zi

De ce englezii ambalează florile în aşa fel încât să aibă permanent apă? Simplu. „Ei nu concep să stea florile fără apă. O oră-două fără apă scurtează viaţa florilor cu o zi. Este un fel de «must-have». Acum învăţ şi alţi florişti români această tehnică. Practic, cu 5 lei în plus faţă de un buchet simplu, clientul beneficiază de o prezentare mai bună, buchetul se transportă mult mai uşor. Buchetul este aşezat într-o cutie cu mânere cu care se transportă. Se poate ţine foarte bine ca o plăsuţă de cadou, se poate transporta uşor în maşină. Nu se răstoarnă, nu se strică florile“.

Explozie de flori

Dacă dorim să cheltuim bani mai puţini, dar să impresionăm, putem cumpăra o cutie cadou cu flori. E un aranjament inedit, surprinzător. Cea care primeşte cadoul descoperă că din cutie explodează o mulţime de flori, care se revarsă în splendoarea miresmelor şi culorilor. E o cutie puţin deschisă, cu flori în ea. Ulterior, cutia se poate păstra ca să ţinem bijuteriile în ele sau o putem face la rândul nostru, cadou, ca ambalaj pentru un alt dar. „Am început să construim şi aranjamente deosebite, în cutii de cadou, care poate fi considerat un cadou în sine. Nu mai este nevoie să fie însoţit de alt obiect. În primul rând pentru că avem cutie pe care o putem folosi ca şi o cutie de depozitat sau de cadou sau o cutie de bijuterii. În această cutie am plasat o folie pentru a nu uda şi am pus un burete floral în care am construit aranjamentul. Pot spune că asta înglobează şi cadoul şi florile, pe care le dăruim de obicei la ziua cuiva, de Ziua Îndrăgostiţilor sau de 8 Martie. Este o tehnică oarecum nouă. Încep şi alţi florişti să o adopte. Cutiile încep să fie tot mai variate. Spre exemplu, pentru Sfântul Valentin am găsit cutiuţe în formă de inimioare. Mai folosim cutii rotunde, în formă de pălărie, care sunt foarte drăguţe. Mai folosim casete de lemn, cufere, care se deschid şi dau impresia că explodează efectiv florile din interior“, spune Ioana.

Sărută… curierul

Designerul florist de la Sibiu mărturiseşte că toate cele care primesc cutii cu flori sunt impresionate. Multe sunt atât de uimite încât iau în braţe curierul şi îl sărută de bucurie. „Toată lumea a reacţionat foarte bine. Aproape toţi ne spun că nu au mai văzut aşa ceva. Când e ziua lor şi primesc un braţ de flori, majoritatea venind în celofan şi ţinându-le una peste alta, multe fete nu mai ţin minte exact de la cine le-au primit. Acest aranjament necesită o grijă mai mare, în aşa fel încât în momentul în care îl dăruim, inevitabil va vedea din ce e construit, ce flori sunt, le va mirosi şi le va pune într-un alt loc“, explică Ioana.

Aduse din Olanda

Pentru acele fete pretenţioase, care doresc flori care nu există în România în februarie, în luna iubirii, sau care doresc ghiocei sau bujori la vară, în august, când au nunta, designerul florist Ioana le îndeplineşte chiar şi aceste dorinţe imposibile. „Eu aduc flori pe care ceilalţi nu le-au prea adus. Toate le aducem din Olanda, în maxim două zile. Încercăm să cunoaştem soiuri noi. Putem aduce flori care nu sunt în sezon. Miresele îşi doresc bujori toamna, când afară nu mai sunt bujori. Sau îşi doresc lăcrămioare în ziua nunţii, când nu sunt. Am avut cerinţe de ghiocei în august sau bujori. Chiar şi cu riscul de a nu câştiga nimic din acel bucheţel, vrem să îndeplinim dorinţa şi să fie un eveniment reuşit“, spune Ioana.

Depinde de personalitate

Cum arată un buchet perfect, ideal, într-o zi a iubirii, ne ajută Ioana să aflăm. „Ideal ar fi să cunoaştem persoana căreia îi dăruim. Dacă este o persoană nonconformistă, veselă, foarte vioaie, sportivă, aş merge pe culori extraordinar de vii, pe combinaţii îndrăzneţe. Spre exemplu, dacă este o fire foarte ordonată, sigură pe sine, aş merge pe flori cu anumită ţinută, liniare, cu anumită ţinută. Nu găsiţi la noi buchete pe stoc. Trebuie să ştim cui dăruieşti acel buchet. Noi transmitem de fapt emoţii prin florile dăruite. Buchetul este un drum către cel drag, căruia doreşti să îi transmiţi ceva. Pentru o persoană timidă, aş merge cu flori delicate, cu ranunculus, cu anemone, cu lăcrămioare, minitrandafiri, culori pastel, pentru că s-ar putea ca o culoare închisă şi puternică să o intimideze oarecum şi atunci mergem cu flori care chiar exprimă timiditatea“, explică Ioana.

Clientul decide

10974562_349870831872993_5915430114435662792_oDesignerul florist Ioana Mihai Nechifor recomandă ca florile dăruite să nu fie neapărat roşu, fiindcă acestea simbolizează iubirea. „Mai degrabă aş merge cu ceva mai neutru, contează să ştiu felul în care se îmbracă, vorbeşte, persoana căreia îi dăruim. Cu siguranţă aşa găsim un buchet care să i se potrivească. Noi avem foarte multe accesorii. Lucrăm pe partea de consiliere a clientului. Petrecem şi 20 de minute la telefon cu clientul, pentru a afla toate detaliile, ca buchetul sau aranjamentul să fie unul de succes. Ne spune şi dacă vrea ca florile să fie parfumate sau nu. Sunt persoane care au fobie la anumite flori sau sunt alergice“, explică ea. Unul din cei mai renumiţi designeri florişti români, Ioana Mihai Nechifor, preferă florile sensibile, fine, chiar dacă nu durează mult, precum orhideele. „Îmi plac foarte mult florile sensibile, finuţe, chiar dacă nu durează atât de mult ca orhideele, dar care cu o îngrijire specială, să ne bucurăm de ele cât mai mult. Îmi place foarte mult ranunculus, anemone, hortensiile. Îmi plac florile mici şi delicate, care dau impresia că sunt culese dintr-o grădină boemă. Poate nu am o atracţie deosebită pentru florile exotice şi îmi plac celelalte, mai delicate“, recunoaşte Ioana.

Florist vs. florar

Aşa cum mergem la croitor sau la un designer care să ne ajute să ne îmbrăcăm potrivit, tot aşa şi designerul florist ne ajută să ne exprimăm mult mai uşor şi simplu sentimentele, dar cu ajutorul florilor. „Oamenii trebuie să simtă ceva când primesc florile, să se uite mult la ele, să nu le pună deoparte. Diferenţa dintre noi şi florari e că noi nu putem sta în piaţă, acolo spre exemplu acum este frig, nu sunt condiţii optime pentru flori. În piaţă sunt florari, cei care cumpără flori şi cel mult le împachetează într-un celofan. Nu fac ceva personalizat. Acum… e un fel de revoluţie a floriştilor, cei buni sunt obligaţi să fie şi mai buni. Mi se pare că publicul începe să aprecieze munca noastră, să facă diferenţa dintre o floare din piaţă şi un buchet personalizat. Oamenii încep să simtă importanţa florilor în viaţa lor. Exemple din Anglia. Primeam comenzi de flori, cu mesajul «Mulţumesc pentru cina de aseară». Nu trebuie să aşteptăm 8 Martie ca să dăruim flori. Sau «Îmi e dor de tine» sau «Astăzi mi-a zâmbit soarele şi m-am gândit la tine»“, concluzionează designerul sibian şcolit în Anglia.

AGERPRES
foto: Facebook
Din suflet

Dacă ar fi să se transforme într-o floare, Ioana Mihai Nechifor ar prefera să fie un bujor corai. Pentru că e veselă, iubeşte frumosul, arta, viaţa şi pune tot sufletul în fiecare floare pe care o aşează odată cu dragostea celui care o dăruieşte.
Ioana Mihai NECHIFOR | designer florist

„Buchete «aqua pack» sunt flori, să zicem aşa, livrate pe apă. Sistemul l-am învăţat în Anglia şi sunt prima care l-a adus în România. Este un mod altfel de împachetare a florilor. Avem practic un fel de săculeţ de celofan, florile stau tot timpul în apă. În apa respectivă, turnăm un pliculeţ de nutrienţi, care ajută florile să înflorească şi conservanţi care opresc dezvoltarea bacteriilor. Fără aceşti nutrienţi, se înmoaie codiţele, apa devine tulbure. În ambalaj, recomandăm 24 de ore ca să fie păstrate florile. Dar avem clienţi care ne-au spus că le-au lăsat aşa, s-au păstrat cinci zile. Unii ne-au spus că două-trei săptămâni au păstrat buchetele.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura