Sala Festivă a Bibliotecii “Astra” din Sibiu (corp B), va găzdui miercuri, de la ora 12, lansarea celui de-al doilea volum al antologiei “Spune-mi o poveste despre satul tău!”. În cuprinsul acestuia au fost alese 37 de poveşti scrise de 37 de povestitori, copii şi bunici, din 5 localități sibiene: Şeica Mică, Rășinari, Cristian, Slimnic și Moșna. Temele de atelier au dat numele fiecărui capitol în parte: “Povești din cutia cu turtă dulce”, “Raiul de pe Coasta Boacii – reloaded”, “Poveste dintr-un cuib de barză”, “Livada cu mere cuvântătoare” și “Zbor de Pasăre Măiastră”.
Apariția cărții reprezintă o etapă din programul de educație non-formală (biblio-atelier de scriere creativă și a artei de a povesti) propus și implementat de Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, în cadrul celor două ediții, de primăvară și toamnă, ale Zilelor Culturale ale Județului Sibiu din anul 2014. La lansarea volumului vor fi prezenți Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene „Astra” Sibiu, alături de toți primarii localităților participante în program. „În cadrul aceluiași proiect editorial, am ales să promovăm nu doar povestitorii, ci și o tânără domniță din Slimnic, fotografa Roxana Ursu, ale cărei imagini compun ilustrația cărții. Vernisajul expoziției de fotografie va avea loc în aceeași zi, 18 noiembrie 2015, la orele 14:00, în Foaierul Bibliotecii (parter, corp B).”, explică Anca Vasilescu, coordonatoarea proiectului.
Carte gratuită
Invitați speciali la sărbătoarea povestitorilor sunt copiii și tinerii talentați ai Asociației Elijah – Inițiativă Socială, de la cele două școli vocaționale din localitățile Nou, Casa Thomas, și Hosman, Casa Sonjia, care vor susține un concert de muzică tradițională. Evenimentul se bucură de parteneriatul autorităților publice locale din Șeica Mică, Rășinari, Cristian, Slimnic, Moșna, precum și de susținerea Diverta Sibiu – Librăria Dacia Traiană. Volumul se distribuie gratuit.
Despre biblioatelierBiblioatelierul ”Spune-mi o poveste despre satul tău!” a traversat cu bine și cea de-a doua ediție a sa, reușind să adune în tolba sa 37 de povești noi, regăsite sau născocite de cei mai mici povestitori din Slimnic, Moșna, Șeica Mică, Cristian și Rășinari. A păstrat aceeași formulă: predare curs, redactare text, prezentarea în public a poveștii, oferind tuturor participanților libertatea de expresie, eliberată de norme, condusă doar de felul personal de a înțelege, descrie și prezenta. Tema atelierului a fost centrată pe dragostea pentru locul natal, o dragoste specială și definitivă: efervescență, nostalgie, dor, reîntoarcere. Textele cuprinse în cel de-al doilea volum antologic sunt o amprentă grăitoare a felului în care adolescenții acestui timp descifrează lumea, cu bune și cu rele, în culori fantastice sau prin filtrul nemijlocit al realității, folosindu-se de expresii savante sau inventate, mergând pe linia unui model sau oferind un cadru inedit. Toate, laolaltă, sunt un reper pentru cei care peste ani vor vrea să cunoască felul în care gândeau copiii într-un anumit moment al veacului. Pentru acest volum organizatorul, adică Biblioteca judeţeană „Astra” a ales ca textele să fie însoțite de imagini culese din locurile descrise în povești. Astfel s.a apelat la ajutorul Roxanei Ursu, o tânără fotografă din Slimnic. /box]