Comunitatea din Sadu va pune în scenă un nou moment de referință în tradiția satului românesc.
Primăria comunei Sadu, în parteneriat cu Muzeul ASTRA, vă invită, sâmbătă, 7 septembrie, începând cu ora 10.00, la evenimentul „Povestea lânii”. Evenimentul își dorește să pună în valoare un aspect important în economia vieții pastorale: procesarea lânii, de la spălare la valorificare.
În cadrul evenimentului vor fi puse în scenă și alte etape ale vieții tradiționale pastorale: cântecele la fluier, cântecele populare, procesarea laptelui de oaie, prepararea mâncărurilor specifice păstorilor.
Locul de desfășurare a evenimentului este platoul de lângă Izvorul Valea Plaiului. Evenimentul va fi încununat de coborâtul oilor de la munte. Manifestarea are ca scop punerea în valoarea a tradițiilor și obiceiurilor pastorale din comună. Totodată, atelierele gastronomice vor marca faptul că Sibiul în acest an poartă titlul de Regiune Gastronomică Europeană.
Program
09.30: plecarea alaiului din centrul comunei
10.00: atelier de spălare a lânii
10.30:
- ateliere de prelucrare lână
- ateliere gastronomice: preparare tocană de noatin cu mămăligă
- spectacol susținut de Grupul de fluierași, Ansamblul „Valea Sadului“ și grupul de chitară „Zâmbete și acorduri“
- atelier prelucrare lapte de oaie: închegare lapte pentru caș, urdă și jintiță
14.00:
- atelier gastronomic: preparare balmoș ciobănesc
- ateliere de creație și jocuri pentru copii
15.00: recitaluri de muzică populară susținute de: Ioan Dăncăneț, Rodica Popa Comăniciu împreună cu elevii școlii de canto, Iliuță de la Jina și Gabriela Oancea
16.00:
- atelier gastronomic: preparare cocoloș cu brânză
- plecare cu lâna la darac
Cosmin PAL