Cândva o instituție emblematică a României, Poșta a ajuns să fie blamată de sute de sibieni. Lipsa personalului a paralizat practic activitatea de livrare a corespondenței la Sibiu. Instituția Poștei funcționează mai mult ca o căsuță poștală, persoana care așteaptă o scrisoare este sfătuită să treacă periodic pe la sediul Poștei pentru a afla dacă plicul a venit sau nu.
Pensionarii stau la coadă pentru a ridica cupoanele de pensii, reprezentanții firmelor pentru a intra în posesia unor facturi trimise prin Poștă etc. A rămas doar sunetul sec al ștampilelor izbite ritmic, cu furie, pe fondul țăcănitului enervant al imprimantelor cu ace ce numai la Poștă mai supraviețuiesc.
Avocații se revoltă
Dacă pentru un om de rând situația nu este confortabilă, în cazul unor corespondențe oficiale lucrurile se schimbă. „Aștept aproape zilnic tot felul de comunicări de la Tribunal, Judecătorie sau Parchete. Aici sunt termene care trebuie respectate, nu ne jucăm. Am fost sfătuită să trec zilnic pe la Poștă, să verifice dacă am primit ceva, pentru că nu are cine să livreze corespondența”, ne-a declarat o cunoscută avocată din oraș.
Prodecanul Baroului Sibiu, Alexandru Suciu, este de-a dreptul revoltat de situația de la Poștă. „Au ajuns avocații să facă drumuri la Poștă. Asta pentru că unii nu-și fac treaba. Mai mult, agenții procedurali de la tribunal merg la Poștă, iau corespondența și o livrează ei. Practic, fac munca poștașilor. Este inadmisibil”, susține avocatul.
Trâmbițaș, prima goarnă a județului
Este ușor de imaginat ce consecințe legale poate avea această disfuncționalitate. Nu și pentru șeful Oficiului Judeţean de Poştă, Ioan Trâmbiţaş. El este mai-marele Poștei de 27 de ani. Acesta recunoaște supărat că sunt probleme mari de personal. Nu mai are poștași care să muncească. „Am dat anunț la ziar și nu a venit nimeni să se angajeze. E o situație acum, dar, chiar dacă corespondența nu ajunge la timp, nu sunt probleme, pentru că se trece data când a fost înștiințată persoana, deci nu pierde procesul”, ne-a declarat directorul Trâmbițaș, care speră că problema se va rezolva.
Activitatea instanțelor, în pericol
Cosmin Muntean, expert superior la Biroul de Informare și Relaţii Publice la Curtea de Apel Alba Iulia, cunoaște greutățile de la Sibiu. „În urma verificărilor efectuate la nivelul secţiilor de judecată din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, vă comunicăm că, în cursul verii acestui an, în unele dosare aflate pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia şi în care justiţiabilii au domiciliul sau sediul pe raza judeţului Sibiu, au fost constatate întârzieri ale comunicărilor procedurale efectuate prin intermediul poştei, faţă de ritmul normal al acestora, ceea ce a determinat în unele situaţii inclusiv amânări ale judecării cauzelor. Urmare sesizării venite din partea secţiei a II-a civile din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, cu privire la restituirea cu întârziere a dovezilor de înmânare a citaţiei în unele dosare aflate pe rolul acestei secţii, a fost formulată în data de 25.09.2018 o adresă de informare cu privire la această situaţie către Oficiul Judeţean de Poştă Sibiu”, se arată într-un răspuns adresat redacției Mesagerul de Sibiu.
Sibianca de la Poștă e ocupată
Propulsată de PSD în Consiliul de Administrație de la Poșta Română, sibianca Manuela Catrina datorează câteva explicații. Dar nu le are la ea. „Sibiul este un oraș cu o rată mică a șomajului și, din păcate, la Poștă sunt salarii mici. Nu este cerere. Am dat anunț și nu a venit nimeni. Din păcate, sunt într-o conferință și nu vă pot spune mai multe acum, pentru că trebuie să vorbesc aici”, ne-a spus Maria-Manuela Catrina, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.
Ovidiu SCUTELNICU