Porția de sănătate. Sfaturi pentru a scăpa de efectele nedorite provocate de mesele îmbelșugate de Paști

Mesele îmbelșugate de sărbători produc efecte fizice și psihice nedorite. Ce ne sfătuiesc specialiștii sibieni să facem pentru a scăpa de schimbările acestea?

Nutriția echilibrată este primul pas spre un corp sănătos. Apa, aliatul celor care nu vor să se îngrașe

Nutriționistul sibian Claudiu Mitea avertizează că acum, mai mult ca oricând, trebuie să fim atenți la alimentație pentru a ne menține greutatea în limite normale.

„Cei care tratează alimentația cu indiferență în perioada izolării vor avea cu 3-5-7 kilograme în plus la finalul acestei perioade. Foarte important este consumul de apă, nu trebuie să apelăm la cafele și sucuri carbogazoase. Dacă avem o cantitate suficientă de apă în organism, poftele acestea nesănătoase dispar”, dezvăluie Claudiu.

La ce să avem grijă?

De asemenea, el insistă pe importanța unui mic dejun sănătos. „Un mic dejun bazat pe carbohidrați simpli și pe grăsimi, cum au fost mesele tradiționale, crește nivelul de zahăr din sânge și glicemia, iar pancreasul secretă insulină, după care începe să scadă”, a explicat nutriționistul.

Sfatul său este să mâncăm un mic dejun sănătos și complet, care să conțină toți nutrienții de care avem nevoie. „De asemenea, cantitatea de fibre este importantă. Fibrele reglează digestia pentru a elimina grăsimile. Un adult trebuie să mănânce aproximativ 40 de grame de fibre pe zi, iar o felie de pâine integrală are cam 2-3 grame, ceea ce este foarte puțin. Eu nu recomand ceva anume, recomand să se fugă de zahăr, de ulei și de alimentele de culoare albă – făină, orez, pâine. Trebuie să alegem variantele integrale ale acestor produse”, a conchis specialistul.

Îndemnul unui antrenor de fitness

Eduard-Paul, antrenor de fitness, consideră că o alimentație corectă, combinată cu activități fizice, oferă o viață sănătoasă. Atât din cauza preparatelor „grele“ tradiționale, cât și din cauza accesului limitat la activitățile fizice, unele persoane simt nevoia să facă o schimbare în ceea ce privește stilul de viață, iar Eduard oferă un întreg program.

„Recomand antrenamente cardiovasculare, cum ar fi: mersul alert cu alergare ușoară, săritul corzii și orice alt complex de exerciții fizice pe care le-am învățat la școală, dar la intensitate puțin mai ridicată. Starea psihică este îngreunată din cauza sedentării și stărilor de panică acumulate de la televizor, recomand activitățile fizice chiar și de două ori pe zi, circa 35-40 de minute. Una ar fi recomandată dimineața: o activitate fizică cardiovasculară, iar la lăsarea zilei, recomand o gimnastică ușoară, dezmorțirea trupului, stretching, cum ar fi exerciții învățate la școală, iar pentru cei mai avansați recomand următoarele exerciții: tracțiuni, flotări, genoflexiuni, abdomene, fandări etc., cu o intensitate mai mare sau cu un numărul de repetări mai mare”, a spus antrenorul. Și el recomandă înlocuirea surselor clasice de zahăr din alimentație cu fructe. „Recomand scăderea carbohidraților la jumătate, ceea ce înseamnă să împărțim porțiile în două, în special făinoasele, cum ar fi pastele, pâinea, cerealele. Recomand cu încredere înlocuirea acestora în proporție de 70% cu legume, gătite la grătar, fierte sau crude”, a adăugat Eduard.

Yoga? De ce nu?

Cei care practică yoga susțin că, prin meditație, găsesc calea spre autocunoaștere și ajung la un echilibru al sinelui.

Daniela Marta, profesor la Yoga Sibiu Studio – Sacred Arts, subliniază că detoxifierea este foarte importantă după perioada pascală. „Este necesară o detoxifiere prin posturile fizice din yoga, acestea detoxifiază atât la nivel fizic, cât și psihic. Dulciurile și carnea au fost asimilate în organism și se recomandă multe fructe, legume și lichide”, spune ea. Prin sesiunile de yoga, se lucrează mental, fizic și spiritual, purificându-se toate cele trei ramuri.

Ștefana BABA

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*