Poluarea din mediul înconjurător, asociată cu creșterea riscului de cancer

Persoanele care trăiesc în zone expuse la poluanți nocivi, prezenți în atmosferă, apă și pământ, au un risc mai mare de a dezvolta cancer, conform unui studiu realizat recent în Statele Unite, citat de Reuters, preluată de Agerpres.

Numeroase cercetări au asociat poluarea cu creșterea riscului de apariție a unor tipuri de tumori, însă studiul recent s-a concentrat pe modul în care efectul combinat al expunerii la o diversitate de contaminanți poate influența dezvoltarea cancerului.

Oamenii de știință au analizat rata anuală a diagnosticelor de cancer în fiecare dintre statele americane și au descoperit că există, în medie, 451 de cazuri la 100.000 de persoane. Spre deosebire de statele cu cea mai bună calitate a mediului, cele care ocupau pozițiile inferioare în acest clasament aveau, în medie, cu 39% mai multe cazuri de cancer în fiecare an la 100.000 de locuitori.

Anual, cancerul este responsabil de unul din patru decese în Statele Unite, notează echipa de cercetători condusă de dr. Jyotsna Jagai de la Universitatea Chicago, Illinois.

Pentru această cercetare oamenii de știință au luat în calcul expunerea la o gamă largă de factori de mediu care au inclus poluarea din aer, din apă și din pământ, dar și „factori mediu socio-demografici”, după cum a explicat Jagai pentru sursa citată.

Pentru a analiza conexiunea dintre calitatea mediului și riscul de tumori, oamenii de știință au studiat, stat cu stat, informațiile legate de expunerea la diverși poluanți din anul 2000 până în 2005 și cele referitoare la diagnosticele de cancer din perioada 2006 și 2010.

Tumorile de prostată și sân sunt cel mai puternic asociate cu factorii de mediu, relevă concluziile cercetării.

Una dintre limitările studiului este reprezentată de faptul că a cuprins o perioadă de timp relativ scurtă ținând cont că unele tipuri de tumori pot apărea la mulți ani după expunerea la factori de poluare, notează autorii. De asemenea, nu a fost luat în calcul stilul de viață al persoanelor, precum consumul de alcool, activitatea fizică și alimentația, care pot influența riscul de tumori.

„Totuși, s-a demonstrat în mod consistent că mediul înconjurător are un impact specific asupra sănătății și asupra cancerului, dincolo de caracteristicile individuale”, a precizat Scarlett Lin Gomez, cercetătoare la Institutul pentru Prevenirea Cancerului din California și la Institutul pentru Cancer de la Stanford, autoarea articolului care însoțește studiul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura