Polițiștii sibieni explică în detaliu cum s-au petrecut urmărirea cetățeanului elvețian care a provocat două accidente duminică

Polițiști sibieni au explicat astăzi, în detaliu, cum s-a petrecut incidentul de duminică, în care un cetățean elveția de 19 ani, aflat sub influența substanțelor stupefiante (canabis), a fost urmărit în trefic și a produs souă accidente. Conferința de presă a fost susținută de Comisarul șef de poliție Tarnu Lucian Ioan, adjunct al șefului IPJ Sibiu pe linie de ordine publică și poliție rutieră și șeful Serviciului Rutier, comisar șef de poliție Maxim Bogdan.

foto: Mesagerul de Sibiu

Polițiștii sibieni spun că, în urma analizei efectuate cu privire la circumstanțele desfășurării misiunii din data de 20 octombrie, pe DN 1, au fost constatate următoarele aspecte:

La data în cauză, în jurul orei 11.00, Centrul Operațional din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu a fost informat de către polițiști din cadrul I.P.J. Brașov despre faptul că există indicii cu privire la deplasarea, pe raza județului Sibiu, a unui autoturism reclamat ca sustras în aceeași dimineață, de pe raza municipiului Făgăraș. Din informațiile primite s-a concluzionat că autoturismul în cauză s-ar deplasa pe DN 1, pe direcția Brașov – Veștem, fără a fi indicate date cu privire la persoana aflată la volanul autoturismului.

La ora 11.02, un echipaj de poliție rutieră a fost direcționat pe Hula Bradului, la km. 294+300 m, unde a fost identificată o zonă pentru eventuala oprire a autoturismului în cauză.

La ora 11.07, autoturismul a fost observat de către polițiști, constatându-se că la volan se află un tânăr, aflat singur în mașină.

Polițiștii au efectuat semnalul regulamentar de oprire, fără ca șoferul să se conformeze și au pornit în urmărirea acestuia.

În aceste condiții, au fost anunțate rapid echipajele aflate pe traseul de deplasare al autoturismului, iar la o distanță de 2 kilmetri, respectiv la km. 296+200m, în apropierea sensului giratoriu din zona PC Veștem, polițiștii rutieri au încercat să oprească forțat autoturismul prin folosirea dispozitivului Spike. Din păcate, din cauza configurației drumului, dispozitivul a fost ocolit, șoferul continuându-și deplasarea spre municipiul Sibiu, urmărit de către polițiști.

La km. 303+100m, în zona sensului giratoriu  din intersecția DN 1 cu DJ 106D, Cisnădie, șoferul a intrat în coliziune ușoară cu un autoturism condus regulamentar, continuându-și deplasarea spre municipiul Sibiu.

Urmărirea a continuat spre municipiul Sibiu, unde s-a dispus organizarea unui alt dispozitiv, format din polițiști ai Biroului Rutier Sibiu și ai Secției 1 Poliție Urbană Sibiu, respectiv 4 polițiști.

Primii ajunși în zona de acces în municipiulSibiu, respectiv în apropierea intersecției DN1 cu strada Mihai Viteazu din localitatea Șelimbăr, au fost reprezentanții Biroului Rutier. Aceștia, pentru a evita formarea unor coloane în staționare la pătrunderea în intersecție și ocolirea echipajului de poliție prin stația de carburant din imediata apropiere, s-au deplasat la o distanță de aproximativ 100 m după intersecție, spre Brașov și au trecut cu dispozitivul de oprire forțată “SPIKE” în mănă, peste separatorul de sensuri din beton, pentru a se poziționa în zona din spatele coloanei, după accesul în stația de carburant.

Astfel, în jurul orei 11.18, la foarte scurt timp după sosirea primului echipaj, au ajuns și polițiștii de la Secția 1 Poliție Urbană Șelimbăr, care au poziționat autospeciala de poliție pe breteaua de acces în intersecția sens giratoriu, pentru a evita posibilitatea de coliziune, în traiect perpendicular, și a degaja circulația pe direcția de deplasare a autoturismului urmărit.

Imediat după ce polițiștii au coborât din autospecială și în timp ce polițiștii Biroului Rutier se deplasau printre autovehiculele aflate pe benzile 1 și 2 ale sensului de mers pentru a se poziționa, autoturismul urmărit a ajuns în zonă, unde, din cauza vitezei și, așa cum avea să se constate ulterior, din cauza lipsei de experiență în conducere și conducerii sub influența substanțelor psihoactive, în încercarea de a pătrunde printre cele două șiruri de autovehicule oprite în coloana formată în așteptare pentru a intra în intersecție, conducătorul auto a pierdut controlul direcției de mers și a intrat în coliziune cu trei autoturisme, un al patrulea autoturism fiind avariat de bucăți metalice rezultate din coliziunea celorlalte autovehicule.

După impact, autoturismul urmărit  a mai rulat aproximativ 200m, spre intersecția sens giratoriu, unde șoferul a oprit, a abandonat autoturismul și a părăsit în fugă locul accidentului, în direcția localității Șelimbăr.

Acesta a fost prins în foarte scurt timp,  pe o stradă din apropiere,  din localitatea Șelimbăr, după care a fost condus la sediul Serviciului Rutier Sibiu pentru lămurirea situației și aplicarea măsurilor legale conform competenței.

În acest context, referitor strict la modul de acțiune al polițiștilor, oamenii legii fac următoarele precizări:

„Misiunea s-a desfășurat cu respectarea procedurilor specifice de lucru aplicabile în astfel de situații, în acțiunile derulate fiind implicați polițiști din cadrul Serviciului Rutier Sibiu, al Biroului Rutier Sibiu, precum și polițiști din cadrul Secției de Poliție Urbană Sibiu.

Vorbim despre o misiune contracronometru, derulată pe o distanță de aproximativ 10 kilometri, într-un timp foarte scurt, aproximativ 10 – 11 minute de la reperarea autoturismului pe Hula Bradului până la accidentul produs la intrarea în municipiul Sibiu.

Considerăm important de menționat faptul că urmărirea autoturismului în cauză nu a fost una agresivă, obiectivul prioritar al polițiștilor fiind acela de a elimina sau minimiza consecințele unor eventuale evenimente neprevăzute care ar fi putut avea consecințe dezastruoase pentru participanții la trafic.

Totodată, așa cum am precizat și în alte rânduri, zona în care s-a produs accidentul rutier este una cu valori de trafic deosebit de ridicate, în orice moment al zilei, toate eforturile polițiștilor implicați în această misiune îndreptându-se spre protejarea integrității persoanelor, mai ales în condițiile în care, comportamentul în trafic al șoferului a generat suspiciuni că s-ar putea afla sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. De altfel, rezultatele analizelor de laborator efectuate au confirmat prezența în organismul șoferului a unei substanțe psihoactive. Acest aspect, coroborat cu lipsa de experiență în conducere și imposibilitatea anticipării consecințelor faptelor sale au dus, din păcate, la producerea accidentului rutier, eveniment ale cărui urmări au fost reduse ca grad de pericol la adresa vieții tuturor participanților la trafic”, mai spune comisarul șef de poliție Tarnu Lucian Ioan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*