Poliţiştii Serviciul Pregătire Profesională din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu au implementat un program care să răspundă nevoilor de pregătire ale colegilor lor. Acest program este structurat pe module de câte 5 zile, în care se desfăşoară şedinţe de instruire corespunzătoare celor 4 domenii de bază: autoapărare, pregătire auto, tragere cu armamentul din dotare și pregătire de specialitate. Într-un astfel de modul sunt între 14 și 16 polițiști.
Instruirea polițiștilor cu privire la conducerea autovehiculelor în regim defensiv și în regim prioritar se desfășoară în poligonul auto amenajat în incinta Pieței Obor din municipiul Sibiu, administrată de S.C. Piețe Sibiu S.A. și utilizată de I.P.J. Sibiu în baza unui protocol de cooperare.
Programul de instruire este menit să asigure dobândirea competențelor practice necesare pentru conducerea și manevrarea autovehiculului în condiții de siguranță pe drumurile publice, atât în regim de circulație normal, cât și în regim de circulație prioritar, impus de situații deosebite.
Pregătirea specifică se realizează prin programe de pregătire în mod diferențiat, pe două niveluri, după cum urmează: nivelul I – parcurgerea unor programe de pregătire pentru personalul care conduce ocazional, iar nivelul II – parcurgerea unor programe de pregătire pentru personalul care conduce frecvent autospeciale cu regim de circulație prioritară, în vederea îndeplinirii unor activități sau misiuni specifice.
Acesta cuprinde un modul teoretic și unul practic, cel din urmă fiind posibil numai după finalizarea celui teoretic.
Nivelul I al programului de pregătire specifică se centrează pe conducerea defensivă şi cuprinde cel puţin următoarele teme: atitudinea la volan, pregătirea deplasării, deplasarea, aderenţa, accelerarea şi frânarea, inerţia, sisteme de siguranţă, controlul derapajului, tehnici de conducere defensivă, practici periculoase la volan, proceduri în caz de accident
Nivelul II al programului de pregătire specifică este axat pe conducere sportivă şi elemente de pilotaj, în raport cu misiunile specifice ale MAI şi cuprinde cel puţin următoarele teme: tehnica negocierii corecte a virajelor, menţinerea autovehiculului pe traiectoria corectă la viteză crescută, frânarea de urgenţă la limită, exerciţii de îndemânare specifice.
Până în acest moment, au fost organizate 9 stagii de instruire la care au participat 131 polițiști.