Polițiștii la datorie în weekendul prelungit de Rusalii

Polițiștii sibieni vor fi la datorie și în acest weekend prelungit pentru ca Sărbătoarea Rusaliilor să fie sărbătorită în siguranță. Elevilor care începând de astăzi intră în vacanță, le dorim VACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!

În perioada 10 – 13 iunie a.c., aproximativ 100 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în sistem integrat, împreună cu jandarmii sibieni și cu reprezentanții celorlalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Efectivele de poliție planificate în serviciu vor desfășura activități pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare a faptelor antisociale, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.

O atenție deosebită se va acorda lăcașelor de cult de pe raza județului Sibiu, unde se va acționa pentru gestionarea afluxului de persoane pe timpul slujbelor religioase, precum și pentru respectarea măsurilor impuse pentru acest gen de activități.

 

Cei peste 100 de polițiști vor acționa cu aproximativ 80 de autospeciale.

 

Vor fi la datorie în această perioadă, atât polițiști din structurile de ordine publică, cât și polițiști de la structurile de poliție rutieră, iar în cadrul activităților sunt angreanți și polițiști din alte structuri: investigații criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenție rapidă şi polițiști de la arme, explozivi şi substanțe periculoase.

 

Pe drumurile publice, polițiștii rutieri vor acționa pentru combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, fiind utilizate 12 aparate radar, dar și pentru fluidizarea traficului.

 

Pentru elevi, de astăzi începe mult așteptata vacanța de vară! În acest context, Poliția le adresează câteva recomandări pentru a-i proteja de pericole:

 

– Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!

– Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător!

– Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!

– Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!

–  Atenţie la „lumea virtuală”!, nu oferiți date personale sau poze celor cu care corespondați pe Internet.

 

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia Rutieră le recomandă celor mici:

– Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!

– Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!

– După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!

 

STRADA NU ESTE LOC DE JOACĂ!

– Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu exista trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră.

– Dacă circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare. Dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia!

– Nu aveţi voie să circulaţi cu rolele pe partea carosabilă, ci numai în locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare!

– Nu staţionaţi pe bordura trotuarelor deoarece vă puteţi dezechilibra şi ajunge în faţa maşinilor!

– Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!

– Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!

– Culoarea verde a semaforului arată ca se poate traversa in siguranţă, dar şi în acest caz trebuie să vă asiguraţi din ambele sensuri, pentru că pot exista şi şoferi neatenţi. În intersecţiile unde nu exista semafor, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nicio maşină din ambele sensuri de circulaţie.

– ATENTIE! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor NU TRAVERSAŢI chiar dacă semaforul arată culoarea verde.

 Părinţilor le recomandă să discute deschis cu copilul lor, să-l înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să se asigure că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora.

Când plecaţi în vacanţă, pe litoral, la munte sau în alte zone turistice:

– Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat mai ales în zonele aglomerate!

– Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

– Nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva!

– Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii!

– Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!

– Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat!

– Asiguraţi-vă că va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoţească!

În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic de urgenţă 112!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura