Politicieni în băltoaca de imagine

Cele mai mari inundații din ultimele două decenii le-au oferit politicienilor oportunități de imagine. Când forțele de intervenție și voluntarii cărau saci de nisip, mai marii zilei au găsit de cuviință să dea bine în poze pe Facebook. Codul portocaliu a fost confiscat de armata roșie a lui Bogdan Trif, iar conducerea liberală a Consiliului Județean s-a făcut că plouă.

Timp de o săptămână și jumătate, județul Sibiu s-a aflat sub ape. Pagubele sunt de ordinul milioanelor de lei. Ploi torențiale, cod portocaliu de inundații, gospodării și terenuri agricole inundate, drumuri județene și comunale acoperite de ape în urma revărsării principalelor râuri din județ, comunități izolate, furnizarea apei potabile și a curentului electric întreruptă pentru zeci de ore și digurile improvizate pentru a potoli furia apelor au creionat tabloul dezastrului în județ.

Pe teren, cu activul de partid

Cu toate că autoritățile locale și-au făcut datoria atât cât au putut, pentru că este greu să te pui cu natura dezlănțuită, guvernanții nu au ratat ocazia de a-și face din nou capital electoral pe seama necazurilor pe care le trăiesc sibienii afectați de inundații. Dacă ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și-a justificat prezența la Bungard prin cartea de vizită, inexplicabil este faptul că prin localitățile afectate de inundații s-au plimbat ministrul Turismului și președintele PSD Sibiu, Bogdan Trif, însoțit de Cătălin Stanciu, proaspăt reales președinte al organizației municipale PSD Sibiu și consilierii județeni PSD Pavel Bichicean și Traian Stoiță. În loc să pună umărul la înlăturarea dezastrelor, garda PSD a făcut poze și a stat de vorbă cu oamenii, ca să puncteze în ochii opiniei publice și să se laude că s-a implicat în rezolvarea problemelor. Un joc de imagine de toată jena, cu reminiscențe din perioada fostului președinte al PSD Sibiu, Ioan Cindrea.

„Guvernul a fost preocupat din prima clipă de soarta acestor oameni. Am fost delegat de premierul României să merg în județul Harghita, dar nu puteam să nu vin și la Sibiu. Vreau să îi asigur pe sibieni că autoritățile își fac treaba, iar lucrătorii ISU sunt pregătiți să intervină în orice clipă, în caz de nevoie”, a declarat ministrul Trif, după vizita la noile „lacuri naturale“ din județ.

Preocupări culturale la Consiliul Județean

De partea cealaltă, în Opoziție, președintele liberal al Consiliului Județean, în loc să se ocupe de problema drumurilor inundate și să fie aproape de primarii ale căror comune au fost grav afectate, a stat prin birourile Consiliului Județean și împreună cu directorii instituțiilor din subordine a conceput „marele“ program al „excepționalului“ eveniment cultural „Județul Sibiu în Anul Centenarului“, în fapt o încercare de a reînvia desuetele „Zile Culturale ale județului“, inventate de predecesorul său. Unii spun că, la fel ca în mandatul lui Cindrea, această mare strânsură cultural-sportivă nu are decât darul de a aminti de „Cântarea României“. De data aceasta, PNL ne invită la faza pe județ a sărbătorii de tristă amintire.

„Cântarea României“, sub egida și patronajul președintelui Daniela Cîmpean, este programată astăzi, 13 iulie, într-o zi care nu are nici o legătură cu Transilvania și nici o semnificație la Centenar.

Arafat a ținut frâiele intervențiilor

Mai prompte și mai serioase decât bărbații politici ai Sibiului s-au dovedit prefectul Adela Muntean și primarul Astrid Fodor. Ele s-au aflat într-adevăr pe teren și au mobilizat instituțiile din subordine.

Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a coordonat personal rezolvarea dezastrului provocat de ape în județ. Pompierii, polițiștii, jandarmii, militarii Garnizoanei Sibiu și cadeții Academiei Forțelor Terestre au luptat pentru ca pagubele provocate de ape să nu fie și mai mari, dar și locuitorii au ajutat cum au putut.

Nici voluntarii din galeria echipei de baschet CSU Sibiu nu au ezitat să dea o mână de ajutor forțelor de intervenție, la Săcel și Sibiel, oferindu-le politicienilor o lecție de solidaritate umană.

Județul sub ape

Peste 800 de pompieri, jandarmi, militari şi voluntari au acționat, în ultimele zile, pentru limitarea sau înlăturarea efectelor inundaţiilor, care au afectat mai multe localităţi din judeţul Sibiu.

De la Bungard până la Valea Viilor și din Tilișca până în Săcădate, toate zonele județului au avut de suferit în urma ploilor torențiale. Gospodării, terenuri agricole, străzi și șosele au fost inundate, necesitând zi și noapte intervenții. ISU Sibiu a primit sprijinul colegilor din județene apropiate: Alba, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Cluj și Arad. Din fericire, potopul nu a răpit nici o viață. Nici municipiul Sibiu nu a fost ocolit de probleme. Luni, Cibinul a depășit cota de inundație. Pe strada Podului, în dreptul fabricii Scandia, au fost instalate diguri din saci cu nisip. Militarii și pompierii din Sibiu, Vâlcea și Bistrița-Năsăud, alături de echipe ale Primăriei Sibiu și SC Apă-Canal SA au acționat pentru evacuarea apei de pe strada Podului și îndiguirea râului Cibin și pe strada Zăvoi pentru evacuarea apei din subsolul unui imobil.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura