Poliția Sibiu te sfătuiește: Protejează-ți locuința de hoți!

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Sibiu au avut azi activități informativ – preventive, în municipiul Sibiu și în orașul Tălmaciu,  cu ocazia Zilei Europene de Prevenire a Furturilor din Locuinţe.

FOTO: IPJ Sibiu

Evenimentul este inițiat și lansat începând cu anul 2019, de autoritățile de aplicare a legii din cadrul EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității).

Acesta este marcat anual, în data de 19 iunie și are ca scop informarea cetățenilor cu privire la modalitățile prin care își pot proteja locuința, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

În județul Sibiu, din analiza situației operative, se constată că furturile din locuințe se află pe un trend descendent. Astfel, în primele 5 luni ale anului în curs, s-au înregistrat 122 de furturi din locuințe, cu 20% mai puține fapte penale de acest gen, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai cunoscute metode de operare la care apelează infractorii sunt ruperea butucului/sistemelor de închidere ale ușilor/porților sau forțarea/tăierea încuietorilor, folosirea de “chei potrivite”, prin “împrietenire” și “escaladarea” ușilor/ferestrelor.

De asemenea, cele mai vizate bunuri sunt banii și bijuteriile.

Pentru a nu deveni victime ale furturilor din locuinţe:

– Verificați dacă toate uşile şi ferestrele sunt încuiate – chiar dacă ați ieşit din casă doar pentru câteva minute;

– Montați o alarmă vizibilă şi activați-o de fiecare dată când plecați de acasă;

– Nu ascundeți chei de rezervă afară, în garaj sau în magazie (hoţii caută întotdeauna acolo);

– Nu lăsați obiecte în afara casei pe care hoţii le pot utiliza pentru a pătrunde în casă;

– Asigurați-vă că obiectele de valoare precum sume de bani, laptopul sau telefonul mobil nu pot fi văzute de pe fereastră;

– Nu faceţi cunoscută public plecarea dumneavoastră de acasă (nu postați pe rețele de socializare că sunteți în călătorie);

– Atunci când plecați în vacanţă, discutați cu un vecin sau o cunoştinţă să treacă periodic să verifice starea locuinţei şi să colecteze corespondența;

– Montați pe uşa de acces două încuietori, având sisteme de chei diferite;

– Nu ţineți sume mari de bani în casă în acelaşi loc;

– Fiți atent la FALŞII VIZITATORI!! Pentru a  intra în casă, hoții pot pretinde că sunt lucrători ai rețelelor de gaze, polițiști, agenți de vânzări sau chiar practicanți ai diverselor culte religioase. Verificați foarte atent identitatea și calitatea acestor persoane și permiteți-le accesul în locuință abia după ce v-ați format convingerea că sunt persoane de încredere.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura