PNL Sibiu îi cere prefectului să dispună încetarea de drept a mandatului președintelui Consiliului Județean, Ioan Cindrea

Ținând cont că judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a României au respins contestația în anulare depusă de Ioan Cindrea împotriva sentinței penale prin care acesta a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, PNL Sibiu solicită prefectului Ovidiu Sitterli să dispună, în temeiul legal, prin ordin de prefect, încetarea de drept a mandatului lui Cindrea de președinte al Consilului Județean. 

Într-un comunicat de presă semnat de copreședinții PNL Sibiu, Raluca Turcan și Mircea Cazan, temeiul legal al acestei solicitări îl reprezintă dispoziţiile art. 15, alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi dispozițiile art. 26, alin. (1) din Legea nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului.

Adresa PNL Sibiu către Prefectură


Nr. 53/24.02.2016
Către:
Instituţia Prefectului Judeţului Sibiu

DOMNULE PREFECT,

Subscrisa ORGANIZAȚIA JUDEȚEANĂ A PNL SIBIU cu sediul în Sibiu, Str. Nicolae Bălcescu, nr. 34, jud. Sibiu, va solicita ca, in considerarea atributiilor ce va sunt conferite de disp. art. 26 alin. (1) din Legea nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare să emiteţi ordin prin care să constataţi încetarea de drept a mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu a domnului Ioan Cindrea.
După cum știți, prin Sentinţa penala nr. 1071/10.12.2014, definitivă, Înalta Curte de Casatie si Justitie a dispus condamnarea inculpatuui Cindrea Ioan la o pedeapsă de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese si aplicarea pedepsei accesorii prevăzute de art. 64 lit.a teza a II-a, b şi c Cod penal anterior. În baza art.81, 82 Cod penal anterior cu aplicarea art.5 Cod penal, a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale pe un termen de încercare de 3 ani, iar in baza art.71 alin.5 Cod penal anterior, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii, a dispus și suspendarea executării pedepsei accesorii. Potrivit prevederilor art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare: ”(2) Calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: e) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;”
Președintele Consiliului Județean Sibiu, domnul Ioan Cindrea, se află în cazul de încetare de drept a mandatului, caz reglementat de prevederile art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali chiar dacă s-a dispus, cu privire la acesta, suspendarea executarii pedepsei principale și accesorii. În acest sens s-a pronuntat Î.C.C.J prin Decizia nr. 18/08.06.2015 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, statuând că, “Dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, cu aplicarea art. 81-82, respectiv cu executarea în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 57 alin. (1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
Această decizie este obligatorie conform dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din codul de Procedură Civilă motiv pentru care vă solicităm ca, de îndata să procedați la emiterea ordinului prin care să constataţi încetarea de drept a mandatului de Preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu a domnului Ioan Cindrea.

Sibiu, 24.02.2016

ORGANIZAȚIA JUDEȚEANĂ A PNL SIBIU
Copreşedinții PNL Sibiu,
Deputat Raluca Turcan
Deputat Mircea Cazan


Citește mai mult:

One Comment

  1. socialistul says:

    Din pacate au dreptate. Nu poti fi persoana publica si totodata condamnat. Obligatoriu trebuie sa iese din viata publica si asta cat mai repede.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*