Primarii, asistenţii sociali şi directorii de grădiniţe din judeţul Sibiu au fost instruiți asupra aplicării prevederilor legii privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă.
Instruirea a fost organizată luni, de Instituţia Prefectului, şi înscrisă în caravana de diseminare a Asociaţiei OvidiuRo. Fiecare participant a primit din partea acestei asociaţii un set de materiale pe suport electronic şi tipărit cuprinzând legislaţia, formularele şi materiale vizuale.
De ajutor, pentru viitor
Mecanismul de implementare a fost prezentat de prefectul Ovidiu Sitterli, Elena Mocăniţă, director de programe la Asociaţia OvidiuRo, şi Gheorghe Bârză, inspector şcolar general adjunct. Au urmat discuţii libere, participanţii fiind interesaţi de modul în care se întocmeşte un astfel de dosar, ce alte câştiguri se pot lua în calculul venitului lunar pe membru de familie, dar şi ce sancţiuni se pot aplica comercianţilor, în ipoteza apariţiei situaţiei în care nu se respectă vânzarea de produse prevăzute prin lege. Punctele de vedere ridicate au fost clarificate de iniţiatorii acţiunii. „Legea încurajează comportamentele pro-educaţie şi motivează familiile defavorizate în a-şi înscrie şi a-şi duce zilnic la grădiniţă copiii. Asigurarea accesului la educaţie timpurie a unor copii susţine în perspectivă şansele să fie înscrişi la şcoală, să obţină rezultate şcolare bune şi să nu abandoneze timpuriu actul educaţional“, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
În cinci comune
Măsură legislativă luptă împotriva excluziunii sociale şi extinde la nivel naţional programul pilot „Fiecare Copil în Grădiniţă“, lansat de OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei Naţionale, derulat până în prezent, la nivelul județului Sibiu, în comunele Alţâna, Brateiu, Roşia, Târnava şi Vurpăr. Prin intermediul acestei legi, familiile defavorizate primesc tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună pentru fiecare copil preşcolar, acordarea fiind condiţionată de prezenţa zilnică la grădiniţă.
Tichete contra produse
Preşcolarii care provin din familii sărace vor primi tichete sociale ca şi stimulent educaţional dacă vor frecventa zilnic grădiniţa. Județului Sibiu îi vor fi repartizate, anul acesta, tichete în valoare de 3.192.000 de lei, suma fiind cea mai mare dintre toate județele. Potrivit legii privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă, copiii preşcolari care provin din familii sărace vor primi tichete sociale ca şi stimulent educaţional. Prevederile documentului stabilesc că valoarea nominală lunară minimă a tichetelor sociale acordate se raportează la indicatorul social de referinţă (ISR) şi este de 0,1 ISR, exprimat în lei. Tichetele vor putea fi folosite de părinţi pentru a cumpăra celor mici produse alimentare, de igienă, produse de îmbrăcăminte şi/sau rechizite.