Muzeul de Istorie Naturală va găzdui, în perioada 26 septembrie – 31 octombrie, expoziția „Plantele anti-cancer”.
Vernisajul expoziției al cărei curator este Ghizela Vonica va avea loc miercuri, 26 septembrie, la orele 15.00.
Evenimentul este organizat în colaborare cu farmacistul dr. Ladislau Rosenberg de la Facultatea de Medicină, medicul oncolog dr. Valeria Văleanu de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, bucătarul Ioan Bebeșelea de la restaurantul Syndicat Gourmet.
„Nenumărate studii şi cercetări ştiinţifice au încercat să afle ce determină apariţia cancerului şi modalitatea în care acesta se răspândeşte dar s-a dovedit că maladia este foarte complexă și cauzele sunt numeroase. Să nu uităm însă că alimentația joacă un rol important în prevenția și aparația acestei boli. Cel puțin 30 % dintre formele de cancer sunt legate de o alimentație vicioasă iar organizațiile de profil au arătat că la unele organe, alimentația defectuoasă este vinovată pentru apariția cancerului chiar și în proporție de 60 %. Să nu uităm că formele de cancer sunt maladii multifactoriale extrem de complexe și nu se pune problema să fie tratate doar prin alimentație. Înainte de toate trebuie să privim această boală ca pe o maladie degenerativă legată de comportamentul nostru.
Totuși, foarte multe persoane încă nu știu că alimentația poate influența cancerul și că obezitatea poate să-l favorizeze. O dietă anti-cancer este o strategie importantă care se poate folosi pentru a reduce riscul de cancer. Instituțiile de tratarea cancerului recomandă, de exemplu, a se consuma zilnic cel puțin cinci porții de fructe și legume și cel mai important a se consuma cantitatea potrivită de alimente pentru a rămâne la o greutate sănătoasă. În plus, cercetătorii au descoperit că anumite alimente care previn cancerul pot fi o parte importantă a unei diete anti-cancer.
Expoziția temporară «Plantele anti-cancer» reprezintă o selecție de plante foarte cunoscute și recomandate în dieta oricărei persoane, în special a bolnavilor de cancer. Deși sunt la îndemâna oricărei persoane, efectul terapeutic și modul de acționare asupra tumorilor este un aspect mai puțin cunoscut de publicul vizitator. Despre modul de întrebuințare sau preparare a plantelor selectate în cadrul expoziției se pot afla informații în cadrul vernisajului, de la invitații speciali ai muzeului. Tot în cadrul vernisajului, publicul poate descoperi noțiuni noi despre această boală sau pot degusta din preparatele pregătite de specialiști”, a declarat Ghizela Vonica.