Plaja de pe stadion

Stadionul Municipal este în acest moment o arenă de volei și nu casa unei echipe fotbalistice de Liga I. După a treia etapă de modernizare, el va avea „peste 12.000 de locuri“, potrivit primarului Astrid Fodor. Înainte de Revoluție, stadionul avea 15.000 de locuri, iar în 1991, când FC Inter a câștigat Cupa Balcanică, s-au înghesuit aproape 20.000 de spectatori.

Primăria Sibiu și firmele care se ocupă de reabilitarea suprafeței de joc a Stadionului Municipal îi privează în continuare pe suporterii echipei AFC Hermannstadt de bucuria de a-și încuraja favoriții pe teren propriu.

Cel mai important meci al sezonului, cu FCSB, se va desfășura sâmbătă, tot la Tg. Mureș. Promisiunile făcute în urmă cu câteva săptămâni de conducerea clubului au rămas doar vorbe neacoperite. Dacă un suporter sibian ar fi vrut să vadă un meci important pe Stadionul Municipal în această toamnă, acesta ar fi fost cu siguranță cel cu FCSB, fosta Steaua, cea mai titrată echipă a fotbalului românesc. Este pentru a doua oară când meciul de acasă cu FCSB se joacă la Tg. Mureș, experiența petrecându-se prima dată în sezonul trecut. Totuși, singura amintire a suporterilor echipei sibiene rămâne victoria din Cupa României, de acum două sezoane, când FC Hermannstadt a învins cu 3-0 FCSB, acasă, pe arena sibiană. Acea atmosferă extraordinară nu are nici o șansă să se repete prea curând. Supărarea suporterilor este cu atât mai mare cu cât nici echipa nu joacă mare lucru, fiind tot în pericol de retrogradare, la fel ca în sezonul trecut. Cu toate achizițiile de jucători, echipa pare fără orizont. O scuză are și Eugen Neagoe, care se va afla abia pentru a doua oară pe banca fotbaliștilor sibieni la partida cu FCSB. Parcă echipa nu mai este a iubitorilor sportului și a orașului, ci una a creditorilor.

Ne bucurăm sau nu?

Primăria Sibiu a tăcut toată vara în ceea ce privește modernizarea Stadionului Municipal. Nu a comunicat nici termene, nici în ce stadiu se află documentația, suporterii așteptau vești noi. Ieri, municipalitatea a anunțat că va continua modernizarea Stadionului Municipal. Iată cum!

Primarul Fodor propune spre aprobarea Consiliului Local a treia etapă de modernizare a Stadionului. În prima etapă s-a modernizat tribuna principală existentă, unde este amenajată o sală de antrenament cu pistă de atletism, vestiare, birouri, magazii, o bucătărie, sală de mese și protocol, sală de ședințe, dormitoare și o lojă amenajată ca zonă de securitate. În a doua etapă, aproape de finalizare, s-a reabilitat suprafața de joc, în prezent lucrându-se la așternerea gazonului.

39 de milioane de euro, cheltuiți pentru stadion

„Sportul este un domeniu strategic pentru Primăria Sibiu. Modernizarea Stadionului Municipal este cel mai mare proiect în curs care, odată finalizat, va încuraja și va susține sportul de performanță, cât și cel de masă. Această a treia etapă de modernizare a stadionului este cea mai costisitoare și cea mai amplă ca lucrări. Vorbim de o investiție exclusiv din bugetul local în valoare de aproximativ 185 de milioane de lei, pe care o facem pentru sportul sibian și pentru oraș, una care va aduce Sibiului un mult așteptat Stadion Municipal la standarde UEFA, urmând să ofere publicului peste 12.000 de locuri“, afirmă Astrid Fodor.

În aceste condiții, capacitatea stadionului este mai mică decât înainte de 1989, când erau aproximativ 15.000 de locuri. Așadar, atmosfera exaltată de pe Stadionul Municipal, cea din sufletul suporterului sibian de la meciurile din anii ‘80 și ’90 ale naționalei României cu Italia (1989) și Polonia (1985), plus partidele cu Steaua și Dinamo ale lui FC Inter Sibiu, va rămâne în continuare un lucru de adus aminte, însă aproape imposibil de refăcut în ceea ce privește numărul suporterilor la viitoarele meciuri. Mai mult, visul suporterilor sibieni de a vedea naționala României la Sibiu în marile confruntări este frânt, în condițiile în care este greu de crezut că Federația Română de Fotbal va organiza partide importante cu marile forțe fotbalistice ale lumii la Sibiu. Probabil, vom avea soarta stadionului din Ploiești, care găzduiește doar partide de însemnătate mai mică a naționalei de fotbal (de exemplu, meciurile cu Malta și Insulele Feroe din actuala campanie de calificare la Euro 2020). Totuși, să sperăm că în deceniile care vin și noul stadion va beneficia de o extindere.

Făcând o comparație cu stadionul Gaz Metan din Mediaș (are 8.500 de locuri), noul Municipal din Sibiu urmează să fie doar cu câteva mii de locuri mai mare. Oare va putea găzdui manifestări de talia festivalului ArtMania sau Media Music Awards?

Cum va arăta noul stadion al lui Fodor?

I. CONSTRUCȚIA UNEI NOI TRIBUNE OFICIALE pe latura dinspre strada Octavian Goga, vis-a-vis de tribuna existentă, recent reabilitată. Noua tribună va oferi peste 1.700 de locuri și va fi alcătuită din subsol, parter și 3 etaje: la subsol se va amenaja o parcare de 85 de locuri și un post pentru jandarmi; la parter se va amenaja accesul pentru sportivi, accesul VIP și intrarea pentru presă, inclusiv o arie pentru interviuri fulger și o sală de conferințe, precum și căi de acces pentru public în cele două extremități ale tribunei; tot la parter se vor amenaja și vestiarele, birourile arbitrilor și oficialilor Ligii și UEFA, cabinete medicale și tunelul pentru accesul jucătorilor în teren, precum și alte spații tehnice ale Stadionului; la etajul 1 se vor amenaja căile de acces pentru spectatori, spații de alimentație publică, o zonă de lucru pentru mass media. La etajul 2 este amenajată zona VIP cu 100 de locuri în 10 loje și alte 320 de locuri VIP în tribună. Etajul 3 va fi destinat presei, comentatorilor TV, fiind prevăzute două studiouri TV, camera de control a Stadionului, camera pentru filmarea tehnică și lounge-ul VIP. În această tribună vor fi amenajate și trei platforme pentru camerele video destinate transmiterii oficiale a meciurilor.

II. RECONSTRUCȚIA PELUZEI NORD sub forma unui arc de cerc, situată înspre strada Nicolaus Olahus, cu parter și etaj și aproape 4.000 de locuri pentru spectatori: la parter se va amenaja o parcare cu 61 de locuri, accesul în stadion pentru persoanele cu dizabilități și accesul pentru autospecialele de pompieri; la etaj se vor amenaja accesele și spațiile pentru spectatori, precum și spații de alimentație publică.

III. RECONSTRUCȚIA PELUZEI SUD sub forma unui arc de cerc cu aproape 2.400 de locuri, cu parter și un etaj, situată înspre strada Titu Maiorescu, aceasta urmând să includă: la parter, centralele termice, centrala de tratare a aerului, tabloul electric, spații tehnice, vestiarele pentru sportivi care vor fi utilizate pentru antrenamente și jocuri neoficiale, precum și o sală de box; la etaj: accesul pentru spectatori, spații de alimentație publică, punct de prim ajutor și culoare de acces.

IV. CONSTRUCȚIA UNEI ÎNVELITORI (acoperiș) unitare peste tribune și peluze, cu design modern, așezată pe o structură metalică.

V. MODERNIZAREA SĂLII DE ATLETISM de sub tribuna existentă.

VI. ALTE LUCRĂRI ȘI DOTĂRI: instalarea unei instalații pentru iluminarea nocturnă; instalarea unui sistem de sonorizare; instalarea unui sistem de supraveghere video; instalarea unor tabele de scor electronice; realizarea instalațiilor electrice, sanitare, de protecție și stingere a incendiilor, termice, de gaze naturale, de telecomunicații, de apă și canalizare

crearea de grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, în toate corpurile de construcție și dotarea spațiilor interioare.

Conform estimărilor, lucrările se vor finaliza în 18 luni de la contractarea acestora.

După aprobarea de către Consiliul Local a acestui proiect, Primăria va organiza o procedură de achiziție pentru contractarea lucrărilor propriu-zise.


Cosmin PAL

One Comment

  1. leonard says:

    Nu vă mai uitați în gura lui fodor!
    Tribuna a 2 a va avea aceeasi capacitate ca Tribuna 1 si anume 4500-5000 de locuri. Peluzele vor avea o capacitate de 4000-6000 de locuri.
    Asta depinde de minciunile si dezinteresul autorităților si starea de bine sau rău a Primaritei Sibiului. Capacitatea Stadionului va rămâne aceeasi adică de 19000 -20000 de locuri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura