E pufoasă, moale și caldă, iar de la prima degustare te răsfață cu un gust care îți aduce aminte de bunica și de ceva sută la sută natural și bun. Este povestea pitei de casă coaptă în cuptor de lemne, la câțiva pași de Sibiu, la Mândra, de Dorina Elena Presecan.
Plecată pentru mai bine de zece ani la muncă, în Spania, Elena nu se putea deloc obișnui cu pâinea de la alimentara din colț și cu gustul de plastic al acesteia. Așadar, dădea telefon acasă și o punea pe mama soacră la treabă în fața cuptorului. „Ne leagă multe de gustul pâinii de casă, coaptă în cuptor pe lemne. De fapt, e gustul copilăriei mele! Soacra mea ne trimitea în Spania pâine, făcută întotdeauna de ea. Era primul lucru care îl căutam în bagaj, de fiecare dată când primeam colet din țară“, mărturisește sibianca.
Bunătăți ca odinioară
Gustul pitei de casă i-a rămas în minte și suflet, pentru că, după mulți ani de străinatate, odată întoarsă acasă, a pus mâna pe făină, drojdie și apă și s-a apucat de făcut pâine, plăcinte, deja celebrele lichii și prăjituri de casă. „Repatriați după zece ani de străinătate, ne-am gândit să facem ceva pentru noi, o afacere mică de familie, care să ne aducă atât venit, cât și timpul necesar creșterii copiilor. În zona noastră, fiecare curte are cuptor pentru pâine. Acum, oamenii nu mai fac, dar suntem noi pe piață să oferim produse poate uitate“, povestește Nina.
Pâinea neagră, mai căutată
Pe lângă pâine albă, brutăria „La muma“ de la Mândra produce și pâine neagră. Atenți cu silueta, sibienii aleg ceva bun, sățios, dar și sănătos. Elena spune că încet, încet vânzările de pâine neagră încep să le depășească pe cele din făină albă.
Făcută după o rețetă clasică și cât se poate de simplă, unde secretul stă în frământat și în pasiunea pe care o pui, pâinea Elenei poate fi găsită în fiecare săptămână la „Piața Verde“ din curtea bisericii evanghelice, iar în viitorul apropiat și la târgul de la Sala Transilvania. Pusă pe fapte mari, producătoarea de la Mândra își dorește ca un număr cât mai mare de turiști și localnici să se îndrăgostească de produsele ei, iar bucatele de Sibiu să își capete renumele și prestigiul pe care și-l merită.
Viorica MAIER