Având în vedere că la nivel național Ministerul Agriculturii a identificat o practică ilegală într-unul dintre cele mai cunoscute bazine legumicole din România, privind producerea legumelor româneşti în sere şi solarii cu depăşiri ale limitelor admise de substanţe chimice, Prefectul Județului Sibiu a dispus în perioada 19.06.2023–10.07.2023, efectuarea unor controale în scopul prevenirii comercializării unor astfel de produse agricole în piețe și magazinele de profil de pe raza județului Sibiu.
Astfel, în conformitate cu dispozițiile art.252, lit. b) din Ordonanța de urgență nr.57/2019 privind Codul administrativ precum și ale art.6 lit. b) din Hotărârea 906/2020 pentru punerea în aplicare a unor prevederi ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, a fost emis Ordinul prefectului nr.303 din 16.06.2023, în baza căruia a fost constituită comisia mixtă de control.
Comisia a fost compusă din reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, ai Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu-Serviciul Investigarea Criminalităţii Economice, Comisariatului Judeţean Pentru Protecţia Consumatorilor Sibiu și reprezentanți ai Oficiului Fitosanitar Sibiu.
Controalele au avut drept scop principal asigurarea unui climat de siguranţă publică, protejarea populației împotriva actelor de comerț ilicit, în special cu produse alimentare și mărfuri neconforme, combaterea evaziunii fiscale și protejarea bugetului consolidat al statului.
Acțiunile de verificare și control efectuate au vizat modul de desfășurare a activităților economice, de valorificare de către producătorii agricoli ( persoane fizice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale) a produselor proprii și de exercitare a comerțului cu aceste produse, scopul.
Precizăm faptul că acțiunile de verificare s-au desfășurat în piețe agroalimentare de pe raza județului Sibiu ( Piața Cibin, Piața Rahova, Piața Vasile Aron, Piața Copșa Mică, Piața Agroalimentară Mediaș, Piața Tălmaciu), în perioada 19.06.-10.07.2023 iar în perioada 11.07-16.08.2023 s-au efectuat demersurile specifice analizelor de laborator ale probelor prelevate (Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale Mureș) precum și încheierea raportului final al comisiei de control.
Menționăm că au fost verificați un număr de 68 de operatori economici și producători, s-au aplicat 47 de sancțiuni contravenționale, însumând un cuantum de peste 60 000 de lei iar în urma controalelor au fost scoase din circuitul consumului uman 86 kg de legume neconforme (depreciate calitativ).
Neregulile constatate în timpul controalelor de către specialiștii din comisia de control au fost următoarele:
Lipsa informării complete si precise a caracteristicilor produselor aflate la vânzare;
Lipsa afișării prețului pe unitatea de măsură;
Lipsa menționării calibrului , a clasei calitative si a țării de proveniența a legumelor ;
Lipsa verificării metrologice a mijloacelor de măsură;
Rafturi, respectiv vitrine de prezentare a produselor -murdare, neigienizate, sau cu urme de rugină;
Condiții improprii la depozitarea produselor- lăzile cu roșii nu erau puse pe paleți speciali de lemn sau plastic, fructele erau depozitate în saci de plastic, etc;
Lipsa documentelor de proveniență pentru produse comercializate;
Comercializare de produse cu ambalajul deteriorat;
Comercializarea fructelor și legume depreciate calitativ sau fără indicarea țării de proveniență;
Lipsa afișării CUI si TEL CONS în unitățile operatorilor economici;
Lipsa prezentării certificatului de producător din care să reiasă produsele pe care le obțin aceștia, de pe terenurile deținute.
„Precizăm că, în conformitate cu rezultatele buletinelor de analiză, s-a constatat că probele prelevate sunt conforme cu prevederile Regulamentului (CE) 396/2005 în ceea ce privește reziduurile de pesticide analizate” se arată într-un comunicat transmis de Prefectura Sibiu.