Pielea la control! Totul despre pitiriazisul versicolor

Pitiriazisul vesicolor este o infecție fungică destul de comună a pielii, cauzată de mucegaiurile Malassezia.

Aceste microorganisme fac parte din flora normală a pielii și colonizează în special zonele cu activitate crescută a glandelor sebacee (scalp, torace superior etc.). În condiții obisnuite nu produc modificări tegumentare, igiena zilnică îndepărtând porțiuni ale ciupercii de la nivelul stratului superficial al pielii. Forma patogenă apare ca urmare a scăderii specifice a apărării tegumentelor împotriva fungilor pe un teren predispozant.

Factorii favorizanți pentru pitiriazis versicolor:

  • climatul umed, cald – la noi în țară apare mai des vara;
  • transpirația excesivă;
  • folosirea unor produse uleioase sau grăsoase pentru piele;
  • modificări hormonale, sarcină;
  • malnutriția;
  • imunosupresia (cancere, corticoterapie sistemică);
  • susceptibilitatea genetică (istoric familial de pitiriazis versicolor).

Aspectul clinic constă în apariția unor pete de diferite culori – roz, cafenii-brun sau mai deschise decât pielea (forma acromă), de mărimi variabile cu scuamă fină pe suprafață. De cele mai multe ori, aceste pete sunt asimptomatice, însă unele persoane pot prezenta prurit (mâncărimi). Apar îndeosebi la nivelul pieptului și spatelor, iar formele extinse cuprind întreg trunchiul, zona gâtului și/sau brațelor. La copii, se localizează preferențial la nivelul feței, în special pe frunte.

Diagnosticul bolii se pune pe baza examenului clinic, rareori fiind necesare investigații complementare. Examinarea cu lampa Wood este metoda cea mai frecvent folosită, sub lumină ultravioletă, pielea capătă o fluorescență galben-verzuie.

Pitiriazisul versicolor nu produce complicații și ridică probleme doar de ordin estetic.

Tratamentul constă în aplicarea preparatelor antifungice topice (șampoane, loțiuni, creme) pe zonele afectate conform indicațiilor medicului dermatolog. În cazul formelor extinse, cu recidive frecvente sau în caz de eșec al tratamentului topic, se optează pentru antifungice cu administrare orală, iar în sezonul cald se recomandă tratament preventiv (geluri de duș/șampoane o dată pe săptămână).

În formele acrome, este important de știut faptul că în ciuda unei terapii corecte și eficiente, pielea poate rămâne decolorată săptămâni sau luni după tratament și se colorează normal în timp, după expunerea la soare.

Nota bene! Este necesar să ne prezentăm la medic deoarece o serie de alte afecțiuni (vitiligo, pitiriazis rozat Gibert, dermatită seboreică, sifilis secundar) pot fi confundate cu pitiriazisul versicolor. Amânarea vizitei la dermatolog și administrarea „după ureche” a tratamentelor nepotrivite duc deseori la agravarea afecțiunilor.


dr. Florina PALCU

telefon 0752.807.326

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura