Piața imobiliară, în creștere

Prețurile apartamentelor din municipiul Sibiu se află într-o creștere ușoară, în special la apartamentele noi, situate în principalele ansambluri rezidențiale, potrivit agenției Eurosib Imobiliare.

magnoliaChiar dacă lunile de vară nu au simțit o creștere a prețurilor apartamentelor în Sibiu, ci a fost mai mult o stagnare a prețurilor, primele luni ale anului și apoi luna septembrie au făcut ca prețul apartamentelor să crească cu 5-8 la sută în 2016.

Apartamentele centrale – scumpe, dar nu se prea vând

Potențialii cumpărători se îndreaptă tot mai mult spre apartamente noi, care sunt bine construite, cu garanții și de preferat finisate la cheie, spun agenții imobiliari. „Apartamentele vechi situate în zone centrale sau semicentrale ale Sibiului rămân în continuare mai scumpe decât apartamentele noi, chiar dacă zonele din care fac parte devin tot mai aglomerate, majoritatea zonelor verzi din jurul blocurilor dispar și devin parcări, apartamentele necesită renovare în majoritatea cazurilor și multe din ele nu mai sunt conform proiectului inițial având modificări interioare de structură fără avize și autorizații (balcoane închise, ziduri desființate). Toate aceste modificări afectând evaluarea apartamentului și neputând accesa creditul bancar, de multe ori cumpărătorii renunțând la acele apartamente“, se arată într-un comunicat al companiei.

Pas cu pas

Astfel, tendința tot mai accentuată este de a cumpăra apartamente noi, chiar în faze de construcție, unde clientul poate vedea cum se lucrează viitorul apartament, calitatea materialelor și a finisajelor, respectiv există posibilitatea de a-l personaliza, de a alege etajul și poziția. Avantajul achiziționării unui apartament nou este, de asemenea, și garanția oferită de constructor, care poate merge până la 10 ani, cel puțin pentru instalații electrice, instalații sanitare, instalații termice, ori zidărie.

Sibiul se extinde spre vest

Cel mai mare proiect imobiliar de pe teritoriul Sibiului este, în prezent, Magnolia Residence, un proiect cu 1.200 de apartamente care se predau la cheie, situat Calea Șurii Mici. Prețurile pornesc de la 20.000 euro pentru o garsonieră, 28.500 – 30.500 euro pentru un apartament cu 2 camere, iar apartamentele de 3 camere se găsesc la prețuri cuprinse între 39.000 și 42.500 euro. „Până în prezent sunt vândute aproximativ 350 de apartamente. Apartamentele se pot rezerva cu un avans de doar 500 euro, cu posibilitatea de a accesa și Prima Casă. Dezvoltatorul oferă garanția înapoierii avansului dacă nu se poate obține creditul datorită modificărilor permanente pe piața bancară, nemaiputând obține credit, în special Prima Casă“, subliniază cei de la Eurosib. Apartamentele se vând finisate la cheie, cu garanție și toate utilitățile (canalizare, apă, curent, gaz, internet-TV prin fibră optică), iar în apropiere se află un magazin alimentar funcțional, o stație autobuz și, locuri de joacă.

belvedereDestul de aproape de acest nou cartier se ridică Belvedere Residence Sibiu, un proiect aflat în prima fază de construcție, situat pe str. Ogorului, în Turnișor. În această etapă sunt ridicate primele imobile, tip vilă de 3 etaje, cu un total de 108 apartamente. A doua fază a ansamblului rezidențial va începe în această toamnă și cuprinde construcția a aproximativ 200 apartamente. Și aceste locuințe se vor preda la cheie, la prețuri pornind de la 25.000 euro pentru apartamente cu 2 camere, respectiv 35.500 euro pentru cele de 3 camere.

Zona Mihai Viteazu, cea mai căutată pentru chirii

apartament-de-inchiriatToamna, pe piața imobiliară din Sibiu se simte o creștere, mai ales la nivelul chiriilor. Este perioada în care se întorc studenții în oraș, dar mai sunt și liceeni din alte localități care studiază aici și vor să-și găsească locuințe în chirie. De asemenea, nu este de neglijat numărul persoanelor care se mută în Sibiu în interes de serviciu. Pentru cei care vin cu familia sau pentru studenții dispuși să locuiască mai mulți în același apartament pentru o chirie mai mică sau cheltuieli de întreținere mai mici, chiriile la apartamentele de 3 camere sunt cele mai căutate. „Chiar dacă a trecut perioada reîntoarcerii studenților în oraș, piața chiriilor rămâne foarte agitată. În continuare există cerere mare din partea celor care se relochează cu familia în Sibiu și au semnat contracte de muncă în special în Platforma Industrială Vest a Sibiului. În continuare prevedem o creștere a chiriilor în Sibiu datorată lipsei de oferte spre închiriat, cerinței mari (fabricile din zona de Vest a Sibiului se extind și angajează continuu) și, nu în ultimul rând, proprietarii doresc să intre în legalitate și să declare veniturile din chirii“, explică agenții imobiliari.Cea mai căutată pentru închirieri rămâne zona Mihai Viteazu, datorită locației sale și apropierii de facultăți, mai sunt și alte zone atractive. Cerințele pot diferi în funcție de tipul clientului, iar dacă studenții tind să închirieze apartamente mai aproape de centru, cei care lucrează pe platformele industriale caută mai degrabă confortul și apropierea față de locul de muncă.De pildă, un apartament de 3 camere din zona Ștrand II, în suprafață de 75 mp, situat la etaj intermediar, se închiriază la prețul de 250 de euro, complet mobilat și utilat. În aceiași bani, clienții pot opta pentru un apartament de 3 camere mai modern și ceva mai mare (79 mp), însă aflat pe Milea, la ultimul nivel al unui bloc de 3 etaje. Un alt apartament în Sibiu de 3 camere, de 80 mp, situat la un etaj intermediar într-un bloc tip vilă, în zona Tilișca, se închiriază la prețul de 450 de euro, care include și o boxă și un garaj închis. Cei mai sensibili la preț pot opta și pentru apartamente de 2 camere, unde chiria lunară pornește de la 200 de euro. La acest preț, se poate închiria o locuință parțial mobilată și utilată, situată într-un imobil nou în zona centrală, ori un apartament modern, complet mobilat și utilat, la parterul unui bloc din Turnișor. În cartierul Ștrand, există mai multe oferte de apartamente la vilă, mobilate și utilate, dar în jurul sumei de 260 de euro pe lună.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura