Pianista Monica Florescu și violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, soliști într-un concert simfonic cu Orchestra de Cameră Ciuc

Pianista Monica Florescu și violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev sunt soliștii unui nou concert simfonic susținut alături de Orchestra de Cameră Ciuc, joi, pe 10 decembrie, de la ora 18:00, la Cinematograful „Csiki Mozi” din Miercurea Ciuc, concertmaestru fiind violonistul Veress Csaba.

Programul propus de familia de muzicieni Florescu-Fernandez reunește lucrări clasice ale compozitorilor Joseph Haydn („Concert pentru violoncel și orchestră nr. 1 în Do major”) și Ludwig van Beethoven („Concert pentru pian și orchestră nr. 4 în Sol major, op. 58”), cât și o lucrare contemporană în primă audiție în România a compozitorului Vincent Ghadimi („Pop Corn – 2020 – pentru orchestră de coarde”) .

„Concert pentru pian și orchestră nr. 4 în Sol major, op. 58” de Ludwig van Beethoven este lucrarea cu care pianista Monica Florescu își încheie agenda de recitaluri din anul 2020. „Este o provocare pentru mine să interpretez acest concert în versiunea sa camerală. Pentru că se desfășoară fără dirijor, interpretarea presupune o implicare diferită a pianistului în raport cu orchestra. Multe pasaje devin de fapt mai intime în formula aceasta, iar tensiunea și concentrarea mult mai mari, dar asta aduce – desigur – și satisfacție pe măsură”, spune Monica Florescu.

Rolul de solist în concertul de la Miercurea Ciuc este o provocare din punct de vedere tehnic, dar și uman pentru violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev. „Să știi să transmiți o idee și un spectru de emoții pe care muzicienii alături de care cânți să le accepte și să le urmeze, aceasta este misiunea solistului, care se accentuează în momentul în care îndeplinește și rol de dirijor. Îmi place să transform o idee în sunet și mă bucur că am prilejul de a face acest lucru, grație invitației Orchestrei de Cameră Ciuc”.

Accesul publicului va fi permis la concert, iar biletele pot fi achiziționate prin site-ul www.bilete.ro sau la casa de bilete a cinematografului „Csiki Mozi”.

 

FAMILIA DE MUZICIENI FLORESCU – FERNANDEZ

Pianista Monica Florescu și violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev excelează în domeniul muzicii de cameră și ca soliști concertiști, cu o experiență formată de-a lungul anilor, în care au creat proiecte diverse, de la concerte de muzică de cameră și premierea de creații contemporane, până la colaborări ample cu alți artiști de renume din domeniul muzicii clasice și proiecte interdisciplinare create în colaborare cu companii de balet și teatru.

În viața lor artistică, au participat la festivaluri internaționale precum Festival Philippe Herreweghe (Belgia), Festival Steinway (Belgia), Festival Fontainebleau (Franța), Festival de Wallonie (Belgia), Festival van Vlaanderen (Belgia), XXV Festival de Muzică Contemporană de la Havana (Cuba), Festival „Siglo XXI” (Mexic), Festival Internațional de Teatru din Wuzhen (China).

Stabiliți la Sibiu după ce timp de mai mulți ani au studiat, locuit și concertat în diferite țări din Europa și în Mexic, în 2015 au inițiat un proiect independent, cu concerte „full house” în fiecare lună. Stagiunea Camerală „Florescu – Fernandez & Friends” propune o serie de concerte lunare, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării, precum violonistul sud-coreean Edwin Kim, pianista Ana Kavalerova, violistul Răzvan Popovici, violonista Kristie Su ș.a.m.d. Concertele stagiunii au și o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind introdusă de scurte explicații și repere istorice.

ORCHESTRA DE CAMERĂ CIUC

Orchestra de Cameră Ciuc a fost creată în anul 2001, iar membrii săi fondatori au fost studenţi ai Liceului de Arte „Nagy István”, sub îndrumarea dirijorului și pianistului Szőnyi Zoltán, profesor din Târgu-Mureş.

 

Primul concert susţinut în Miercurea-Ciuc, ca orchestră de coarde, a avut loc în iunie 2001, moment care a fost urmat de numeroase alte participări la evenimente locale și ulterior la inițierea propriului sezon artistic. Începând cu 2002, orchestra a onorat mai multe invitații primite din străinătate, cu transmisiuni pe posturi de radio cum ar fi  MR1- Bartók şi radio Târgu-Mureş. Datorită sprijinului ocazional, a avut apariţii şi ca orchestră simfonică, dar şi-a păstrat numele de Orchestra de Cameră Ciuc.

În toamna anului 2006, orchestra a primit o invitaţie de a concerta în sala mare a Academiei de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta. Televiziunea Duna a realizat un film documentar despre orchestră, care a fost difuzat la data de 18 noiembrie 2006, având titlul ,,Muzica Ciucului şi a Salzburgului”.

Din 2008, orchestra are anual mai mult de 6 concerte orchestrale mari, pe lângă care mai susţine, vitalizează şi organizează nenumărate evenimente de muzică clasică. Dintre acestea se bucură de cea mai mare anvergură internaţională Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, care în anul 2019 şi-a sărbătorit a 39-a aniversare. În anul 2017 au început „Seratele de pian ale toamnei” urmate de ,,Seratele de toamnă ale muzicii de cameră” şi o serie de concerte dedicate celor tineri „BonBon Matiné”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*