Toate cele nouă unităţi spitaliceşti din judeţ vor funcţiona cu liniile de gardă permanente şi vor acorda asistenţă medicală de urgenţă, anunță Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, într-un comunicat de presă.
Serviciul de Ambulanţă va avea program normal de lucru, solicitările sibienilor fiind preluate la numărul unic de urgenţă 112. Și DSP Sibiu va asigura un serviciu de permanenţă la numărul de telefon 0269/211.566.
Asistență de urgență
Cabinetele medicilor de familie au afişat, alături de programul de lucru, şi unităţile sanitare la care se pot adresa pacienţii pentru urgenţele care apar în afara programului de consultaţii curente. Patru centre de permanenţă vor asigura asistenţa medicală de urgenţă, în program non-stop: Cedonia (Sibiu, str. Nicolae Iorga, nr. 50, tel.: 0369/43510), Sălişte (str. Spitalului, nr. 29, tel.: 0269/553663), Agnita (str. Spitalului, nr. 10, tel.: 0269/510490) și Avrig (str. Gh. Lazăr, nr. 39A, tel.: 0269/525488). Asistenţa medicală în mediul rural este asigurată prin cabinetele medicilor de familie care au afişat la loc vizibil programul de lucru pentru perioada sărbătorilor pascale şi alternativele la care pot apela pacienţii (Centre de permanenţă, CPU, UPU). De asemenea, la nivelul primăriilor locale s-a luat măsura ca asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari să poată fi alertaţi în cazuri deosebite.
Farmacii non stop
Trei farmacii din municipiul Sibiu sunt deschise non stop în perioada sărbătorilor pascale: Ecofarmacia – str. Constituţiei, nr. 23, bl.20, Polisano Pharma – Bd. Mihai Viteazu, nr. 11 și San Marco – str. N. Iorga, nr. 52, complex Cedonia. La Mediaș, va fi deschisă non stop farmacia Apotheka, de pe str. Cloşca, nr. 4. Programul farmaciilor cu program prelungit se poate consulta la adresa: http://www.colegfarmsibiu.ro/anunturi.
Recomandări privind alimentația
Sărbătorile de Paşti constituie un prilej de mare bucurie pentru fiecare dintre noi şi trebuie petrecute conform tradiţiilor. Ouăle roşii, mielul, cozonacul, pasca şi vinul sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale, care se vor afla pe masa noastră. În euforia sărbătorii, nu trebuie totuşi să uităm consecinţele provocate de alimentaţia în exces, mai ales după perioada mai lungă sau mai scurtă de post, prin care am trecut majoritatea dintre noi, avertizează specialiștii DSP Sibiu. Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este „moderaţie”.
Iată câteva sfaturi simple care vă pot ajuta să petreceţi cu bine aceste sărbători:
- ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon;
- carnea de miel (drob, friptură etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste. Puteţi înlocui carnea de miel cu iepure, ied, peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile;
- alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei etc.);
- dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în cantităţi foarte reduse. Nevoia de dulce care apare după masă poate fi potolită cu o salată de fructe, dar fără frişcă sau alte sosuri dulci. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 grame de lipide;
- alcoolul în exces constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun;
- după o masă bogată, este bine să facem mişcare şi nu să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri, timp în care se pot face plimbări în aer liber sau alte activităţi fizice;
- nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare: nu consumaţi carne ce provine din tăieri clandestine/ambulante, ci numai pe cea cumpărată din magazinele/sursele autorizate; nici băuturile alcoolice (vin, ţuică) nu trebuie procurate de la comercianţii ambulanţi; nu consumaţi carne insuficient tratată termic; nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei; păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider; menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie.