Petrecere populară – Cea de-a zecea ediție a festivalului „Tarafuri şi Fanfare” îl aduce la Sibiu pe Grigore Leşe

_MG_6076 Grigore Leşe, Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea, Fanfara din Forăşti, Taraful din Băbiciu, Dănţăuşii şi fluieraşul de pe Valea Idicelului, Taraful din Ianca, Nea Titi Burcea şi lăutarul din Băduleasa vor aduce, la sfârşitul acestei săptămâni, voia bună în Dumbrava Sibiului.

Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri tradiţionale din România, ajuns la ediţia cu numărul X, poposește din nou la Sibiu. Festivalul „Tarafuri şi Fanfare“ se va desfăşura sâmbătă şi duminică, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Evenimentul este organizat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă şi Asociaţia Culturală „Grigore Leşe“. Alături de rapsodul Grigore Leşe, pe scena festivalului vor mai urca şi cunoscute ansambluri şi tarafuri din întreaga ţară.

Grigore Leşe, amfitrion

Timp de două zile, muzeul în aer liber va fi luat cu asalt de muzicanţi populari cunoscuţi, care îi vor încânta pe sibieni cu repertoriul lor. „Astfel, rând pe rând, pe scenă vor urca, Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Forăşti (Suceava), Taraful din Băbiciu (Olt), Dănţăuşii şi fluieraşul de pe Valea Idicelului (Mureş), Taraful din Ianca (Olt), Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), vor susţine recitaluri rând pe rând în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. În total, sunt aproximativ 30 de muzicanţi cu o experienţă vastă în spate şi capabili să întreţină voia bună în orice împrejurare prin talentul lor. În seara de duminică, amfitrion va fi cunoscutul interpret Grigore Leşe”, explică Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt în cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA. Sâmbătă, recitalurile se vor desfăşura în Târgul de ţară, iar duminică, pe scena de pe lac.

Periplu prin toată ţara

Festivalul „Tarafuri şi Fanfare“ are o istorie încărcată. A fost iniţiat de Marius Tucă în anul 2007, în spiritul „Recursului la România“. Evenimentul cultu31ral s-a transformat, în timp, într-o veritabilă „Mişcare de Rezistenţă“. A debutat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București, a poposit pe uliţele Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, s-a oprit, câteva ediţii, la Suceava, a revenit în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ şi porneşte anul acesta, în luna lui Gustar, într-o nouă călătorie, cu oprire la Muzeul Astra din Sibiu, în frumosul sat din Dumbravă (22-23 august), în centrul istoric al Craiovei (29 august) şi pe meleaguri gorjene, acasă la Brâncuşi, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara (30 august). Festivalul „Tarafuri şi Fanfare“ face parte din programul „Şcoala în satul tradițional la Muzeul ASTRA“. Acţiunile CNM ASTRA sunt posibile cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu.
30
de muzicanți vor urca pe scena festivalului

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura