Imediat după întâlnirea cu fermierii și primarii din județul Sibiu, deși programul era comprimat la maximum, ministrul Agriculturii și deputatul Bogdan Trif au găsit câteva minute libere pentru a intra în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
“M-a impresionat faptul că, la ieșirea din Catedrală, domnul ministru a pus o lumânare pentru cei din familia lui, iar a doua lumânare a fost o rugăciune către Dumnezeu pentru fermierii români. După această oprire la Catedrală, atât eu, cât și domnul ministru am simțit că tot stresul și oboseala au dispărut și ne-am recăpătat energia pentru a continua munca. Domnul ministru mi-a spus că, în agricultură, poți să muncești, să fii cel mai harnic, să dispui de ultima tehnologie, dar dacă nu beneficiezi și de ajutorul lui Dumnezeu, ca vremea să țină cu tine, nu realizezi niciodată nimic. E foarte important ca Dumnezeu să-i ocrotească pe fermierii români!”, a declarat Bogdan Trif, președintele Organizației Județene PSD Sibiu.
Domnul ministru a avut, ca de obicei, un program încărcat în Sibiu. S-a întâlnit cu fermierii, cu reprezentanți ai autorităților locale, dar și ai instituțiilor din subordinea ministerului. Le-a explicat oportunitățile de finanțare din Planul Național Strategic 2023-2027 și cum pot fi cheltuite cele 15,8 miliarde de euro pentru agricultură. Bineînțeles că a fost și în Piața Cibin, unde a avut discuții cu micii producători locali, pentru a afla direct de la sursă care sunt greutățile și impedimentele cu care se confruntă, pentru a găsi soluții de rezolvare a lor.
Ministrul Agriculturii a vizitat o fermă de lângă Mediaș, ce aparține celui mai mare producător agricol din centrul țării, Teodor Aflat, care lucrează peste 10.000 de hectare de teren.
Petre Daea a fost prezent apoi la Dumbrăveni, unde primarul Emil Dârloșan a semnat contractul de repunere în funcțiune a vechilor sere de legume, în suprafață de 33 de hectare.
Comuna Laslea a fost următorul punct de pe agenda ministrului. Petre Daea l-a felicitat pe primarul Ioan Onea, unul dintre cei mai mari producători de hamei din regiune, pentru că s-a luptat cu un sistem întreg și a reușit să convingă toți factorii de decizie că producția de hamei trebuie susținută și stimulată de către stat, inclusiv prin subvenții, astfel încât producătorii de bere să aibă la dispoziție hamei cultivat în România.
“De departe, domnul Daea este cel mai iubit ministru! Ori de câte ori am fost, împreună, în Sibiu, oamenii l-au felicitat și încurajat să continue pentru că este competent și întotdeauna a ținut cu fermierii români”, apreciază Bogdan Trif.