De la viitorul mașinilor autonome, la fabrici smart, roboți și cyber security!
Codiax a transformat Sibiul într-un hub al tehnologiilor viitorului cu ecouri în toate colțurile Europei de Est. Peste 200 de dezvoltatori software din domeniul deep tech au participat atât la sesiunile practice, cât și la prezentările susținute de experți din toată lumea, pentru al doilea an consecutiv.
Transferul de cunoștințe dintre experții internaționali și participanți a debutat cu o serie de prezentări susținute de speakeri de la companii de top, precum Continental, Amazon, Cisco, Google – DeepMind și Omni:us. Cum poate inteligența artificială să ajute la procesarea de documente în domeniul asigurărilor a explicat Lutz Goldmann, Scientific Engineer la Omni:us, iar cum această nouă tehnologie poate să se transforme într-un compozitor a arătat Sander Dieleman, Research Scientist la DeepMind.
Banii „vorbesc“
Știați că frauda din sistemul bancar ajunge la 38 de miliarde de dolari în fiecare an? Spălarea de bani poate să fie prevenită, însă, cu ajutorul machine learning, spune Marek Modry, Machine Learning Engineer la CEAi.
„Tehnologia Machine Learning este prea complicată pentru marea majoritate a dezvoltatorilor de software, astfel că Amazon a creat SageMaker, o platforma care le permite acestora să creeze, în timp record, produse bazate pe machine learning”, a explicat Julien Simon, Principal Technical Evangelist în cadrul Amazon, pe scena Codiax. A urmat apoi o sesiune tehnică prin care participanții au învățat lucruri de bază despre platformă.
Mașina-gadget
Despre mașini autonome și viitorul automobilelor a vorbit Cornel Amariei, Head of Innovation la Continental Sibiu și unul dintre cei mai influenţi 300 de tineri din Europa. Acesta a explicat cum ar putea arăta interiorul unei mașini în 2025. Ecranele tactile, un bord integrat și butoane care apar doar atunci când șoferul are nevoie de o anumită funcție sunt doar primele schimbări aduse mașinilor actuale cu ajutorul tehnologiilor viitorului. „La Continental lucrăm la dezvoltarea unui parbriz care se transformă, practic, într-un ecran cu toate informațiile. Acum căutăm să dezvoltăm o tehnologie prin care să eliminăm butoanele care nu sunt necesare și să le facem în așa fel încât acestea să apară doar atunci când este nevoie“, a explicat Cornel Amariei.
Ne vor înlocui roboții?
De la procesul de producție și până la infrastructura de livrare, fabricile vor deveni smart și, odată cu ele ,și logistica din spatele fiecărui produs care părăsește linia de asamblare. Michael Schwarz, Head of Industry 4.0, CBS and Industrialization SCM Operations la Continental a analizat din perspectiva conceptului Industry 4.0, unitățile de producție ale viitorului, dar și influența sa asupra lanțului de aprovizionare.
În cadrul celor doua workshop-uri, Silviu Rei – Head of Research and Development, departamentul Body & Security din cadrul Continental Sibiu a dezbătut împreună cu participanții detalii despre cyber security, iar Lucian Rusu – Smart Applications Shop Team Leader la Continental a încercat să răspundă la întrebarea momentului: „Ne vor înlocui roboții?“
Cu sprijinul Continental
Codiax Sibiu este un eveniment organizat cu sprijinul Continental. Compania este lider tehnologic în domeniul automotive, iar din 2004 și până în prezent a investit la Sibiu peste 320 de milioane de euro. Aici sunt fabricate anual aproximativ 33 de milioane de unități electronice de control. Continental Sibiu are peste 4.000 de angajați. Printre produsele dezvoltate, testate și fabricate în Sibiu se numără sistemele inteligente de frânare, sisteme de asistare la condus sau pedala de accelerație care limitează viteza în cazul detectării unui obstacol.