Mese festive, spectacole artistice, expoziții cu vânzare a lucrărilor confecționate de către beneficiarii din centre sunt doar câteva dintre activitățile de care se vor putea bucura persoanele cu dizabilităţi din judeţ, astăzi, de ziua lor!
Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (International Day of People with Disability) este marcată în fiecare an, pe 3 decembrie, cu scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate.
Marcarea zilei are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1992, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).
Ca în fiecare an, în perioada 3 – 7 decembrie, centrele rezidențiale pentru adulţi și copii cu dizabilităţi din structura DGASPC Sibiu marchează această zi organizând Ziua Porţilor Deschise. “Motto-ul pe care l-am ales pentru celebrarea acestei zile și nu numai este «Uniți pentru persoanele cu dizabilități», pentru că am dorit să aduc în atenția și conștiința publică importanța acestora în viața comunităților noastre. De ziua lor, mi-ar plăcea să fim mai toleranți, să acceptăm diversitatea, să privim dizabilitatea ca pe abilitatea de a face lucrurile diferit, să prețuim valoarea pe care persoanele cu dizabilități pot să o aducă în viața socială, economică și culturală și să fim cât mai uniți cu ocazia Centenarului Marii Uniri!”, a declarat Laura Camelia Vîlsan, directorul general al DGASPC Sibiu.
În judeţul Sibiu, în evidenţa DGASPC, sunt 16.543 persoane cu handicap, respectiv 15.582 adulţi şi 961 copii. Dintre acestea, 852 persoane sunt instituţionalizate, din care 122 copii.