Peste 10.000 de sibieni de toate vârstele au acceptat provocarea lansată de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu de a se întâlni cu știința și cercetătorii, la cea de-a treia ediție a evenimentului Noaptea Cercetătorilor. În cele opt ore în care cercetătorii și-au adus ”la lumină” creațiile, copii, tineri și adulți deopotrivă și-au făcut timp pentru a vedea care sunt invențiile care peste câțiva ani s-ar putea să le schimbe viețile.
În acest an, în premieră, nu doar departamentele de cercetare ale marilor companii sau cele din universitate și-au prezentat noutățile în domeniul inventicii, ci și elevi din școlile și liceele sibiene au venit cu proiecte care demonstrează că Sibiul nu duce lipsă de copii inteligenți și profesori dedicați, dascăli care știu cum să le stimuleze pasiunea pentru cercetare.
Roboţi şi cuburi Rubik
Cei mai tineri dintre cercetători și-au prezentat invențiile în holul Facultăților de Litere și Arte și Științe Socio-Umane, unde au putut fi admirați roboții care rezolvă cubul Rubik, globul ”magic” care răspunde atunci când îți strigi numele și multe alte proiecte și experimente ingenioase. În aceeași locație, la standul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, sibienii au putut descoperi câteva din secretele Armatei Române și au avut posibilitatea de a simula atacul unor inamici cu aplicarea unor tehnici de luptă.
Facultatea de Inginerie a fost și de această dată, locul în care roboții au fost ”stapânii”, iar cadrele didactice ale ULBS și-au expus invențiile. La facultățile de Științe și Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului (SAIAPM), au fost cele mai ”gustoase” standuri deoarece aici vizitatorii au degustat produse și preparate tradiționale, realizate de studenții sibieni după rețete originale.
Ştiinţă şi relaxare
Facultatea de Științe Economice și partenerii săi au îmbinat știința cu relaxarea. Vizitatorii au avut ocazia să afle cum pot detecta o bancnotă falsă, celor mici le-a fost antrenat spiritul antreprenorial prin intermediul jocurilor-concurs, iar cei cu înclinații spre sport au jucat tenis de masă și s-au plimbat cu trotinetele.
În cadrul Facultății de Drept, tinerii au avut ocazia să participe la un proces penal simulat și au descoperit metodele secrete prin care polițiștii reușesc să îi identifice și să îi prindă pe infractori, în timp ce, în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare, studenții Facultății de Medicină i-au învățat pe copii cum să acorde primul ajutor și le-au arătat reacția peștilor atunci când sunt introduși în diferite substanțe, cum sunt adrenalina sau valeriana.
Participare masivă
”Obiectivul principal al acestui eveniment este acela de a face legătura între cercetători și rezultatele acestora obținute în laborator, și publicul larg. Este important ca oamenii să vadă și să înțeleagă aceste rezultate, inclusiv modul ȋn care pot influența viața noastră de zi cu zi. Ne bucurăm să vedem că și în acest an sibienii au venit într-un număr foarte mare la această întâlnire, dar și mai important este faptul că cei mai mulți participanți au fost din rândul tinerilor, cei care sperăm să devină viitori cercetători”, a declarat prof. univ. dr. ing. Claudiu Vasile Kifor, prorector responsabil cu cercetarea științifică în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.
Noaptea Cercetătorilor este un eveniment organizat anual de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.